Külföld

Teherán nem hajlandó tárgyalni rakétaprogramjáról, és több olajat exportálna

Irán nem hajlandó tárgyalni ballisztikusrakéta-programjáról, és naponta legalább 700 ezer hordó olaj eladásának lehetővé tételét követeli, ha a Nyugat tárgyalni akar arról, hogyan lehet megmenteni az iszlám köztársaság atomprogramjáról kötött 2015-ös nemzetközi megállapodást - tudatták vasárnap iráni illetékesek a Reuters hírügynökséggel.

Teherán nem hajlandó tárgyalni rakétaprogramjáról, és több olajat exportálna
A nemzetközi szankciók miatt Irán jelenleg csak mintegy 100 ezer hordó olajat tud exportálni
Fotó: AFP/STR

A nemzetközi szankciók miatt Irán jelenleg csak mintegy 100 ezer hordó olajat tud exportálni. "Naponta 700 ezer hordó olajat akarunk exportálni, és készpénzben kérjük az árát. És ez csak a kezdet, ezt másfélmillióra kellene feltornázni" - húzta alá egy név nélkül nyilatkozó iráni tisztviselő. Másikuk leszögezte, hogy Irán nem hajlandó és nem is fog tárgyalni ballisztikus rakétaprogramjáról. Egy iráni diplomata azt is világossá tette, hogy Teherán arról sem nyit vitát, hogy joga van urániumot dúsítani, és saját készítésű nukleáris fűtőanyagot előállítani. "Cserébe teljes mértékben tartjuk magunkat a 2015-ös atomalkuhoz" - hangoztatta a diplomata.

Irán és a világ vezető hatalmai 2015-ben, több mint 10 évig tartó tárgyalásokat követően állapodtak meg az iszlám köztársaság atomprogramjáról, amelynek értelmében Teherán korlátozta nukleáris tevékenységét, cserébe a nemzetközi közösség feloldotta az Iránt sújtó szankciók nagy részét. Donald Trump amerikai elnök viszont 2018-ban kilépett a megállapodásból, és visszaállította a szankciókat is, ezért Irán is a megengedettnél több urániumot kezdett előállítani.

Az amerikai elnök arra hivatkozott a megállapodás felmondásakor, hogy az egyezség nem korlátozza Irán regionális térnyerését és rakétaprogramját. Az alku értelmében Irán semmilyen tevékenységet nem folytathat olyan rakétákkal, amelyekkel atomtöltetet lehet célba juttatni. Teherán váltig állítja, hogy rakétái nem is ilyenek.

Kapcsolódó írásaink