Külföld

Szűkös határidőt adott a pártoknak Mattarella

A hataloméhes demokraták pénteken már a kormányalakításról tárgyaltak Di Maioékkal, Salvini nem zárta ki az együttműködés megújítását az Öt Csillag Mozgalommal

Négy napja maradt Olaszországban a közös kormány alakításáról egyeztető pártoknak új koalíció létrehozására, amennyiben ez nem sikerül, Sergio Mattarella államfő új választásokat ír ki. Az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt pénteken el is kezdte a kormányalakítási tárgyalásokat.

Szűkös határidőt adott a pártoknak Mattarella
Az olasz államfő rövid időn belül megoldást akar találni a kormányválságra
Fotó: AFP/Vincenzo Pinto

Az olasz parlamenti pártokkal folytatott kétnapos konzultáció végén Sergio Mattarella elnök Rómában bejelentette, a jelenlegi olasz kormányválságot egyértelmű döntésekkel és rövid időn belül meg kell oldani, ezért keddig ad további időt a közös kormány alakításáról tárgyaló pártoknak a megegyezésre, a határidő lejárta után,új kormánytöbbség nélkül viszont választásokat ír ki. Politikai erők megnevezése nélkül hozzátette, több párt is jelezte, hogy egyeztetést indított egy új kormánytöbbség felállítására.

A keddi határidő az MTI szerint nem véletlen: az év vége előtti esetleges új választásokhoz legkésőbb szep­tember elejéig fel kell oszlatni a jelenlegi római parlamentet.

A kormánypárti Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az ellenzéki balközép Demokrata Párt (PD) tegnap kormányalakítási tárgyalásokba kezdett. A két párt a tavalyi parlamenti választások után több mint nyolcvan napig nem tudott közös kormányt alakítani. A PD a többi között a közös kormány egyik feltételeként szabta az M5S–Liga-koa­líciós kormány szigorú migrációs törvényeinek eltörlését. Az M5S külügyi államtitkára, Manilo Di Stefano ugyanakkor a Politico brüsszeli hírportál szerint azt mondta: „mi vagyunk a legnagyobb párt a parlamentben, nem fogjuk hagyni, hogy a PD diktálja
a szabályokat”.

Az olasz sajtó szerint a Mattarellával folytatott megbeszélése után Luigi Di Maio, az M5S vezetője az olaszok iránti felelősségnek nevezte a kormányzás folytatását. Mint mondta, pártja nem fél az előre hozott választásoktól, de szerinte az addig tartó idő olyan pénzügyi-gazdasági válsághelyzetet teremthet, amely Olaszországot visszataszítja a 2008-as válságba. „Nem hagyjuk el a süllyedő hajót” – jelentette ki.

Az M5S-sel eddig kormányzó Liga vezetője, Matteo Salvini az államfővel folytatott tárgyalásán közölte, a jelenlegi kormányválságban az olasz nép akaratát tartja az egyetlen járható útnak. Megjegyezte, hogy azok, akik választások nélküli kormányt akarnak, éppen a néptől félnek. Kijelentette, hogy az M5S és a PD közös kormányalakítási tervei a régi politikát hoznák vissza Olaszországba, nem tartva tiszteletben az utóbbi egy év olasz helyhatósági és európai parlamenti választási eredményeit, amelyek a Liga győzelmét mutatták. „Ez a Salvini-ellenes kormány eltörli mindazt, amit eddig tettünk, és megnyitja a kikötőket” – mondta a Liga vezetője. Kifejtette, hogy a balközép hatalomra kerülésével az a Matteo Renzi korábbi miniszterelnök és volt PD-főtitkár mászik vissza az ablakon, akit az olaszok már többször kikergettek az ajtón. A Politico szerint ugyanakkor Salvini nem zárta ki, hogy az M5S–Liga partnerség megújítható egy továbbfejlesztett csapattal, amely ambiciózus költségvetési jogszabályokat fogadhat el.

Az Il Giornale napilap szerzője Andrea Indini tegnapi kommentárjában egyébként azt írta, néhány napja még elképzelhetetlen lett volna az együttműködés az eddig ellenségekként viselkedő PD és M5S között, a demokraták ugyanakkor bármit képesek megtenni, hogy újra kormányra kerüljenek, és elkerüljék az újabb választásokat.

A Corriere della Sera újság szerint Mattarella csütörtöki döntésével azt akarja elérni, hogy mindenki vállaljon felelősséget a mostani helyzetben, különösen az M5S, amelytől azt várja, hogy végre eldöntse, valójában mit akar tenni.

Folytatja a mentést az Ocean Viking

Partra szállítják Máltán az Ocean Viking civil mentőhajón rekedt bevándorlókat, akiknek a befogadását hat európai uniós ország vállalta – jelentette be pénteken az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős tagja az MTI szerint. Dimitrisz Avramopulosz a Twitteren üdvözölte azt a friss megállapodást, amelynek értelmében Franciaország, Írország, Luxemburg, Németország, Portugália, illetve Románia között elosztják a 356 utast, akik a két héttel ezelőtti fedélzetre vételük óta várnak kikötési engedélyre Szicíliától délre. Christopher Castaner francia belügyminiszter szintén pénteken arról számolt be, hogy országa százötven ember átvételét vállalta az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül civil szervezetek hajójáról. Joseph Muscat máltai miniszterelnök közölte, hogy a szigetország parti őrségének hajóival szállítják partra a migránsokat, akik közül senki nem fog Máltán maradni. Max Avis, az SOS Méditerranée egyik vezetője kiszámítható és állandó európai mechanizmus létrehozását sürgette a Földközi-tengeren kimentett menedékkérők partra szállításában és elhelyezésében a jelenlegi eseti jellegű megoldások helyett. Az Orvosok Határok Nélkül részéről Jay Berger pedig arról beszélt, hogy az Ocean Viking a készletek feltöltését követően folytatja a küldetését. Matteo Salvini olasz belügyminiszter közösségi oldalán szintén tegnap bejelentette, hogy az olasz ügyészség megszüntette az olasz civil szervezet, a Mediterranea Saving Humans hajójának, a Mare Joniónak a lefoglalását, és a hajó két hónap után visszatért a tengerre.

Röviden

Kormányra kerülése esetén kiterjesztené a fejkendőviselési tilalmat az Osztrák Néppárt (ÖVP). Az ÖVP a muszlim tanárnők és a 11 évesnél idősebb diáklányok esetében is betiltaná a fejkendő viselését. A tavalyi csökkenés után idén ismét többen próbáltak embercsempészek segítségével Ausztriába jutni a rendőrség adatai szerint.

Tizennégy migránst fogtak el a román határrendészek péntek hajnalra virradóra a magyar határ közelében. A szomáliai és iraki emberek ellen tiltott határátlépési kísérlet miatt indul vizsgálat.

Az elmúlt hetekben jelentősen nőtt a Görögországba illegálisan érkező migránsok száma a The Times brit napilap értesülése szerint. Mint írták, idén csaknem huszonkétezer menedékkérő érkezett a görög szigetekre, az eddigi átlagos hatvan fő helyett pedig jelenleg több mint 270-en érkeznek naponta.

Mintegy száz új határrendészt venne fel Szlovénia a növekvő számú illegális határátlépés miatt. A szlovén sajtó úgy tudja, hogy az új határőröket leginkább Koper és Novo Mesto határátkelőhelyeken vetnék be.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom