Külföld

Egyre erősebb lesz az AfD

A szászországi kereszténydemokraták soraiban többen is támogatnának egy nemhivatalos jobboldali összefogást

Egy héttel a szeptember elsején tartandó brandenburgi és szászországi tartományi választások előtt a felmérések a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) komoly megerősödését mutatják – jelentette tegnap a német közszolgálati ZDF.

Egyre erősebb lesz az AfD
Az akaratunk nem megsemmisíthető – hirdeti az egyre sikeresebb jobboldali párt
Fotó: AFP/DPA/Paul Zinken

Átalakulhatnak az erőviszonyok Kelet-Németországban a friss Politbarometer-kutatás szerint. Brandenburgban a szociáldemokrata SPD 21 százalékon áll, míg az AfD 20 százalékra számíthat, így a választások kimenetele eléggé bizonytalan. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) itt 18 százalékra számíthat, a Zöldek és a Baloldal egyaránt 14 százalékra számíthat. Bár a három legnagyobb párt várható eredménye nem sokban tér el, a legutóbbi, 2014-es választással összehasonlítva már eltérő megítélés alá esnek. Az SPD ugyanis 12, a CDU pedig 5 százalékot veszíthet, míg az AfD 8 százalékot erősödhet. E felmérés szerint a Zöldek több mint kétszer olyan jól szerepelnek, mint öt éve, a Baloldal viszont veszít négy százalékot.

Ami Szászországot illeti, a CDU 31, az AfD 25, a Baloldal 14, a Zöldek 10, az SPD pedig 9 százalékra számíthat. A kereszténydemokraták számára a várható eredmény itt is komoly visszaesést jelent, hiszen 2014-ben még 39,4 százalékot kapta. A Baloldal itt is 4 százalékot veszít, az SPD pedig hármat. Van viszont oka örülni a Zöldeknek, hiszen öt éve még csak 5,7 százalékot szereztek, de a legnagyobbat az AfD népszerűsége ugrott: 9,7 százalékról a második helyre.
A keleti tartományokban az AfD már a 2017-es szövetségi parlamenti választáson és az idei európai parlamenti választáson is rendkívül jól szerepelt. A Der Tagesspiegel cikke szerint a szászországi baloldalon egyre nagyobb aggodalommal találgatják, meddig erősödhet tovább a bevándorlásellenes párt, és hogy van-e kilátásuk a szász kormányban való részvételre. A lap emlékeztetett, hogy Michael Kretschmer CDU-s tartományi kormányfő ettől elzárkózik, sajtókommentárok szerint gesztusokat tett jobbra is, amikor a Zöldeket bírálta múlt hónapban, pedig számolnia kell velük mint lehetséges koalíciós partnerrel. A Der Tagesspiegel arra is felhívta a figyelmet, hogy a szászországi CDU soraiban többen is támogatnák egy olyan kisebbségi kormány megalakítását, amit az AfD kívülről támogat.

Veszélyben vannak a bevándorlásellenes politikusok

Áprilistól júniusig 31 olyan erőszakos támadást regisztráltak a német hatóságok, amelyek politikusok ellen irányultak – írta tegnap a Die Welt. Ez az adatot az Alternatíva Németországnak (AfD) párt parlamenti frakciója kérte ki a kormánytól, nem véletlenül, ugyanis 24 esetben a bevándorlásellenes párt tagjaira támadtak. A feltételezett tettesek a rendőrségi statisztika szerint túlnyomó részt a baloldali spektrumhoz tartoznak, néhány esetben pedig nem egyértelmű a támadások háttere. Három esetben a Zöldek, egy-egy esetben a Baloldal és a Kereszténydemokrata Unió (CDU) tagjait támadták, valamint két parlamenten kívüli párt tagját is érte inzultus. A Deutschlandfunk pedig tegnap arról számolt be, hogy nemrég e-mailben kapott halálos fenyegetést Petra Köpping, Szászország szociáldemokrata integrációs minisztere. Köpping ennek ellenére nem mondja le a nyilvános szerepléseit.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom