Külföld

Az olasz államfő keddig adott időt új kormánytöbbség megalakítására

Sergio Mattarella olasz államfő csütörtök este bejelentette, hogy keddig ad további időt a közös kormány alakításáról egyeztető pártoknak, új kormánytöbbség nélkül választásokat ír ki.

Az olasz államfő keddig adott időt új kormánytöbbség megalakítására
Fotó: MH

A parlamenti pártokkal folytatott kétnapos konzultáció végén az államfő kijelentette, hogy a jelenlegi olasz kormányválságot „egyértelmű döntésekkel és rövid időn belül” meg kell oldani.
Politikai erők megnevezése nélkül hozzátette, hogy több párt is jelezte, egyeztetést indított egy új kormánytöbbség felállítására.

A keddi határidő nem véletlen: az év vége előtti esetleges új választásokhoz legkésőbb szeptember elejéig fel kell oszlatni a jelenlegi római parlamentet.

Szakértő: Identitásvesztéssel jár a baloldali pártok „összeborulása”
Identitásvesztéssel jár az M5S és a PD új kormánytöbbség létrehozását célzó „összeborulása” - mondta Szomráky Béla Olaszország-szakértő pénteken az M1 aktuális csatornán. 
Megjegyezte: ennél furcsább együttműködést alig lehet elképzelni.
Az előző kormány létrehozásánál látott Öt Csillag Mozgalom és Liga „összeborulást” is nehéz volt elképzelni, de a két párt nézetei legalább helyenként hasonlítottak egymásáséra - mondta. 
A Liga és az M5S legalább egyetértett a migráció kérdésében, illetve kölcsönösen elfogadtak egy-két részt a másik párt programjából, illetve elképzeléséiből, míg a PD és az M5S eddig egymás esküdt ellenségei voltak, nézeteik pedig nagyon különböznek - közölte a szakértő. 
Az Öt Csillag Mozgalom és az ellenzéki Demokrata Párt számára már az is teljes „arcvesztéssel” járt, hogy leültek egymással tárgyalni - hangsúlyozta Szomráky Béla. 

Olasz sajtóértesülések szerint az eddigi kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az ellenzéki balközép Demokrata Párt (PD) között péntektől kezdődik a kormányalakítási egyeztetés.

Az olaszok iránti felelősségnek nevezte a kormányzás folytatását Luigi Di Maio, az M5S vezetője. Kijelentette, hogy az M5S nem fél az urnás megmérettetéstől, de szerinte az új választásokig tartó idő olyan pénzügyi-gazdasági válsághelyzetet teremthet, amely Olaszországot visszataszítja a 2008-as válságba.

„A tavalyi parlamenti választásokon azt ígértük választóinknak, hogy megváltoztatjuk Olaszországot, és most nem hagyjuk el a süllyedő hajót” - jelentette ki Luigi Di Maio.

Tízpontos kormányprogramot sorolt fel. Az első helyen a római parlament létszámcsökkentését és „társadalmi igazságosságot” szolgáltató költségvetést említett. Környezetvédő politikát hirdetett, igazságügyi reformot, az adócsalás felszámolását, dél-olaszországi fejlesztést, az olasz bankrendszer átalakítását, digitalizációs forradalmat.

Elemzők szerint az M5S-nek a 2018-as parlamenti választások előtti kampánypontjait elevenítette fel, mint hogyha a párt nem kormányzott volna az utóbbi egy évben.

Matteo Salvini, a Liga vezetője azt hangoztatta Sergio Mattarella államfőnek, hogy a jelenlegi kormányválságban az „olasz nép akaratát” tartja az egyetlen járható útnak, vagyis egy urnákból kikerülő kormány felállását, a „túlélésért játszó” kormányok helyett. Megjegyezte, hogy azok, akik választások nélküli kormányt akarnak, éppen a „néptől félnek”. Kijelentette, hogy az M5S és a PD közös kormányalakítási tervei a „régi” politikát hoznák vissza Olaszországba, nem tartva tiszteletben az utóbbi egy év olasz helyhatósági és európai parlamenti választási eredményeit, amelyek a Liga győzelmét mutatták.

„Ez a Salvini-ellenes kormány eltörli mindazt, amit eddig tettünk, és megnyitja a kikötőket” - mondta Salvini. Kifejtette, hogy a balközép hatalomra kerülésével az a Matteo Renzi korábbi miniszterelnök és volt PD-főtitkár „mászik vissza az ablakon, akit az olaszok már többször kikergettek az ajtón”.

Az M5S-PD megállapodásra négy nap áll rendelkezésére annak a két pártnak, amely a tavalyi parlamenti választások után több mint nyolcvan napig nem tudott közös kormányt alakítani. A PD a többi között a közös kormány egyik feltételeként szabta az M5S-Liga koalíciós kormány migrációs törvényeinek eltörlését.
 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom