Külföld

Visszaüthet Salvinire a politikai hazardírozás

Az olasz belügyminiszter az elemzők szerint hibát vétett, de állítja, nem tart semmitől, ugyanis egy sikertelen baloldali kormány is az ő pártját erősítené

Új kormány alakításának ígéretével járulhatnak ma az olasz államfő elé a szociáldemokraták és az ötcsillagosok. Az előre hozott választások csak Matteo Salvini belügyminiszter és bevándorlásellenes pártja érdekét szolgálnák, így a baloldal most Sargio Mattarella áldásával összefoghat ellene.

Visszaüthet Salvinire a politikai hazardírozás
Salvini a középpontban: a politikus magabiztos, de a játszmák végét még nem látja
Fotó: AFP/Filippo Monteforte

Megkezdte tegnap a kormányalakítási egyeztetést Sergio Mattarella olasz államfő a parlamenti pártok vezetőivel, miután előző nap lemondott Giuseppe Conte miniszterelnök, aki a bevándorlásellenes Liga (Lega) és az euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormányát vezette függetlenként. A baloldali köztársasági elnök tegnap késő délután először a Dél-tiroli Néppárttal (Svp), majd a függetlenek képviselőivel egyeztetett. Ma kerül sor a kormányalakítás szempontjából valóban releváns pártokra, mint a jobboldali Olaszország Testvérei (FdI), a Forza Italia, a Liga, a baloldali Demokrata Párt (PD) és az M5S. Mattarella találkozóinak lényege, hogy felmérje, felállítható-e egy újabb többség az eddigi M5S-Liga-koalíció helyett.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga elnöke kezdeményezte a kormánykoalíció szétszakítását, mivel véleménykülönbségek miatt lehetetlennek tartotta a további közös munkát. Ráadásul a felmérések szerint megfordultak az erőviszonyok is a kormányon belül. Míg a tavaly tavaszi parlamenti választásokon az M5S volt a legerősebb önálló párt, addig most a Lega 36 százalékon, az ötcsillagosok 19 százalékon állnak. Salvini mielőbbi választásokat akar, azonban ez a többi pártnak nem érdeke.

A tavalyi választások nyomán kialakult mandátumeloszlás alapján a PD és az M5S képes alternatív többséget alakítani. Noha az ötcsillagosok múlt héten ettől még elzárkóztak, a PD tegnap bejelentette, hogy Nicola Zingaretti főtitkár megkapta a felhatalmazást, hogy tárgyaljon velük. „Minden demokratikus politikai erőnek kötelessége felmérni, hogy adott-e a lehetőség egy új, erős, a korábbi kormánypolitikával szakító parlamenti többséghez” – fogalmazott a politikus. Zingaretti öt irányelvet határozott meg az M5S-sel közös kormányzás feltételeként. Unióbarát kormányt akar, a képviseleti demokrácia teljes elismerését szorgalmazza a parlament központi szerepével, célnak tekinti a környezeti fenntarthatóságra épülő fejlődést, meg akarja változtatni az Olaszországba érkező migráció „kezelését”, „főszerepet adva ebben Európának”, továbbá fordulatot sürget a gazdasági és szociális politikában az elosztási rendszer és a befektetések újragondolásával. Ha a PD és az M5S ma bejelenti Mattarellának, hogy készek összefogni, néhány napot kapnak az államfőtől a tárgyalásokra. Az olasz sajtó kommentárjai szerint bár a PD népszerűsége emelkedik – most 23 százalék –, ha kudarcot vallanak, azzal végkép leírják magukat és „átadják az országot Salvininek”. A belügyminiszter egyébként úgy kommentálta a lehetséges baloldali összefogást, hogy nem tart semmitől, inkább a PD-nek és az M5S-nek lesz félnivalója, hiszen az olaszok nem fogják eltűrni, hogy egy „suba alatt” született kormány vezesse őket.

A Corriere della Sera szerint Mattarellának ki kell írnia az előre hozott választásokat, ha nem sikerül olyan kormányt alakítani, amely stabilan kitart 2023-ig. A lap rámutatott, hogy M5S és a PD már tavaly sem tudott megegyezni, ráadásul a feltételeik egymással szemben kölcsönösen szigorúak. Luigi di Maio M5S-elnök például azt akarja, hogy Conte maradjon a kormányfő, Zingaretti azonban ezt elutasítja. Az euroszkeptikus párt megosztott, egy részük akár Di Maiót is beáldozná a megegyezés érdekében.

Az Il Giornale úgy tudja, Mattarella legfeljebb szeptemberig ad időt a pártoknak, utána átmeneti, szak­értői kabinetet állíthat fel az előre hozott választásokig. Ennek élén Mario Draghit, az Európai Központi Bank volt elnökét látná legszívesebben, aki egyébként akár az ő utódja is lehet majd az államfői székben.

A sajtó elemzései szerint minél előbb lesznek a választások, annál jobban szerepelhet a Liga, de egy gyorsan elbukó PD–M5S-kormány is őket erősítheti végső soron.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom