Külföld

Újabb Brexit-megállapodást szeretne a brit miniszterelnök

A brit európai uniós tagság megszűnéséről (Brexit) szóló tárgyalásokon Párizsban tartózkodó Boris Johnson brit miniszterelnök csütörtökön kijelentette: újabb megállapodást szeretne kötni a kilépés feltételrendszeréről, és ez szerinte el is érhető a jelenlegi október 31-i határideig.

Újabb Brexit-megállapodást szeretne a brit miniszterelnök
Boris Johnson és Emmanuel Macron Párizsban tárgyalt egymással
Fotó: AFP/Anadolu/Mustafa Yalcin

Johnson munkaebéd keretében folytatott  tárgyalásokat Emmanuel Macron francia államfővel. 

A munkaebéd  előtt  az Élysée-palota udvarában tartott sajtótájékoztatón  Emmanuel Macron francia elnök  ugyanakkor határozottan kijelentette: nincs már elegendő idő arra, hogy a kilépés feltételrendszeréről teljesen új megállapodásról tárgyaljanak. 

Miniszterelnökként tett első  külföldi útja keretében Johnson előző nap Berlinben Angela Merkel német kancellárral tárgyalt. Mind Merkelt, mind Macront arra figyelmeztette, hogy kénytelenek lesznek szembenézni egy rendezetlen, megállapodás nélküli Brexit veszélyével október 31-én, hacsak az Európai Unió (EU) nem áll elő egy új egyezménnyel.

A francia államfő  válaszában kijelentette, hogy Nagy-Britannia sorsa egyedül a kormányfő kezében van. Bár az unió szeretné elkerülni a megállapodás nélküli  Brexitet, az EU készen áll erre az eshetőségre is. Nagyon világos szeretnék lenni: az előttünk  álló  hónapban nem  fogunk elérni egy olyan új  megállapodást a kilépésről, amely jelentősen eltérne az eredetitől - mondta Macron.

A francia elnök ugyanakkor  hozzátette azt is: „Senki sem fog október 31-ig várni anélkül, hogy ne próbálna meg egy jó megoldást találni.”  Johnson elmondta : „rendkívül ösztönzőleg hatott rá” az, amit Merkeltől hallott a szerdai berlini tárgyalásokon. 

Angela Merkel elmondta, hogy az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó tartalékmegoldást, a backstopot eleve átmeneti eszköznek szánták, arra az időre, amíg kidolgozzák az EU és a közösségen kívüli Egyesült Királyság kapcsolatrendszerét. Úgy tervezték, hogy ez két évet vehet igénybe, „de talán 30 nap alatt is meg lehet találni (a végleges megoldást), miért ne?” - fogalmazott a kancellár. 

„Véleményem szerint igaza van. Úgy gondolom, hogy a technikai megoldások már nagyjából rendelkezésre állnak, és azokat alaposan megvitatták” - mondta Johnson. 

Macron szerint a backstop  a stabilitás biztosítéka Írországban és Észak-Írországban. Johnson azonban leszögezte: az Egyesült Királyság semmilyen körülmények között nem állítja vissza a határellenőrzést az említett szakaszon. A brit kormányfő szerint ennek célja az egységes belső piac védelme, de szerinte ehelyett léteznek más megoldások is.

Kapcsolódó írásaink