Külföld

Salvini: A nép akaratát kell követni

Az olaszok akaratát kifejező új választásokat szorgalmazott túlélési kormányok alakítása helyett Matteo Salvini,  a Liga olasz párt vezetője az államfővel tartott megbeszélést követő sajtónyilatkozatában csütörtökön. 

Salvini: A nép akaratát kell követni
Salvini szerint a Demokrata Párt és az Öt Csillag ellene szerveződő koalíciója eltörölné az eddigi intézkedéseket és megnyitná a kikötőket
Fotó: AFP/Controluce/Manuel Dorati

Matteo Salvini elmondta, azt hangoztatta Sergio Mattarella államfőnek, hogy a jelenlegi kormányválságban az „olasz nép akaratát” tartja az egyetlen járható útnak, vagyis egy olyan kormányt, amely  választások nyomán  jön létre. Megjegyezte, hogy azok, akik választások nélküli kormányt akarnak, éppen a „néptől félnek”. 

Kijelentette, hogy az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a balközép Demokrata Párt (PD) közös kormányalakítási tervei a „régi” politikát hoznák vissza Olaszországba, figyelmen kívül hagyva az utóbbi egy év olasz helyhatósági és európai parlamenti választási eredményeit, amelyeket a Liga nyert meg. „Ez az ellenem létrehozandó kormány eltörölné mindazt, amit eddig tettünk, és megnyitná a kikötőket” -  fogalmazott Salvini. 

Nem zárta ki viszont annak a lehetőségét, hogy Öt Csillag Mozgalommal  egy teljesen új csapattal és új programmal folytassák a kormányzást.

Di Maio: Folytatni akarjuk a kormányzást

Az Öt Csillag Mozgalmat vezető Luigi Di Maio az olaszok iránti felelősségnek nevezte a kormányzás folytatását az államfővel tartott egyeztetés végén csütörtökön, azonnali kormányprogramot vázolva fel.  Luigi Di Maio nem nevezte meg, pártja melyik politikai erővel kíván kormányon maradni. 

Kijelentette, hogy az M5S nem fél a választások során történő megmérettetéstől, de szerinte az új választásokkal  olyan pénzügyi-gazdasági válsághelyzet alakulhat ki, amely Olaszországot visszataszítja a 2008-as krízis idejére.

A tavalyi parlamenti választásokon azt ígértük választóinknak, hogy megváltoztatjuk Olaszországot, és most nem hagyjuk el a süllyedő hajót - jelentette ki Luigi Di Maio.  Tíz pontos kormányprogramot sorolt fel, az első helyen a római parlament létszámcsökkentését és „társadalmi igazságosságot” szolgáltató költségvetést említve.

Az olasz államfő keddig ad időt a közös kormány alakításáról egyeztető pártoknak

Sergio Mattarella olasz államfő csütörtök este bejelentette, hogy keddig ad további időt a közös kormány alakításáról egyeztető pártoknak. Új kormánytöbbség nélkül választásokat ír ki. A parlamenti pártokkal folytatott kétnapos konzultáció végén az államfő kijelentette, hogy a kormányválságot „egyértelmű döntésekkel és rövid időn belül” meg kell oldani. 

Politikai erők megnevezése nélkül hozzátette, hogy több párt is jelezte, egyeztetést indított egy új kormánytöbbség felállítására. A keddi határidő nem véletlen: az év vége előtti esetleges új választásokhoz legkésőbb szeptember elejéig fel kell oszlatni a jelenlegi római parlamentet. Olasz sajtóértesülések szerint az eddigi kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az ellenzéki balközép Demokrata Párt (PD) között péntektől kezdődik a kormányalakítási egyeztetés.

Az M5S-PD megállapodásra négy nap áll rendelkezésére annak a két pártnak, amely a tavalyi parlamenti választások után több mint nyolcvan napig nem tudott közös kormányt alakítani. A PD a többi között a közös kormány egyik feltételeként szabta az M5S-Liga koalíciós kormány migrációs törvényeinek eltörlését.
 

Kapcsolódó írásaink