Külföld

Partra szálltak a migránsok az Open Arms mentőhajóról

Németország lakosságának több mint a negyede, csaknem huszonegymillió ember bevándorló hátterű a szövetségi statisztikai hivatal adatai szerint

Tizenkilenc nap veszteglés után kedd este kikötött Lampedusa szigetén az Open Arms. A civil hajót az olasz hatóságok lefoglalták.

Partra szálltak a migránsok az Open Arms mentőhajóról
Hosszú veszteglés után érték el céljukat a migránsok
Fotó: AFP/Anne Chaon

Véget ért kedd késő este a Proactiva Open Arms civil szervezet mentőhajóján tartózkodó bevándorlók kálváriája, miután a hajó kikötött az olaszországi Lampedusa szigetén. A fedélzeten maradt 83 migráns a partot éréskor üdvrivalgásban tört ki. A szárazföldre lépőket az MTI szerint rögtön a helyszínen orvosi vizsgálatnak vetették alá, majd buszokkal vitték a legközelebbi befogadóközpontba.

Az agrigentói ügyész, Luigi Patronaggio kedd délután felmérte az Open Arms fedélzetén tizenkilenc napja tartózkodó emberek helyzetét, ezt követően rendelte el a civil hajó lefoglalását és a migránsok evakuálását. A járműnek még két hétig a kikötőben kell maradnia, amíg le nem zárul a történtek hátterét tisztázó vizsgálat.

A római közigazgatási bíróság augusz­tus 14-én Matteo Salvini olasz belügyminiszter tiltása ellenére engedélyezte, hogy a hajó olasz területi vizekre lépjen.

Meghaladta a 25 százalékot a migrációs hátterű lakosság aránya Németországban tavaly a szövetségi statisztikai hivatal tegnap közölt adatai szerint. Tavaly a 81,613 milliós lakosság közül 20,799 millióan voltak azok, akiknek legalább egyik szülője nem volt német állampolgár a születésénél fogva. Ez 2,5 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest, így 25,5 százalékra emelkedett 2018-ban a migrációs hátterű lakosság aránya, közülük 13,5 millió ember bevándorló.

A német szövetségi kormány egyébként kedd este első alkalommal szállított haza az Iszlám Állam követőinek családjába született német állampolgárságú gyermekeket Szíriából. Az őket szállító gép Frankfurtban szállt le. A dpa német hírügynökség szerint a 2, 4 és 7 éves gyermekeket a frankfurti gyámhatóság fogadta. A német kormány adatai szerint nagyjából hetven nő és százhúsz olyan gyermek él szí­riai táborokban, akik az Iszlám Állam német állampolgárságú harcosaihoz köthetők.

Szintén kedd este Süleyman Soylu török belügyminiszter a Habertürk hírtelevízióban bejelentette, Törökország október 30-ig meghosszabbította az Isztambul tartomány területén jogtalanul élő szíriai menekültek távozására szabott augusztus 20-i határidőt. Isztambul tartomány kormányzói hivatala július 22-én szólította fel az érintett szíriaiakat, hogy költözzenek vissza abba a törökországi tartományba, amelyben az átmeneti védelmi státusuk érvényes, vagy a hatóságok maguk viszik őket oda vissza.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom