Külföld

„Nehéz helyzetben van az Európai Bizottság új elnöke”

 A bizottsági tagok nagyszámú cserélődése miatt nehéz helyzetben van Ursula von der Leyen, a november elején megalakuló Európai Bizottság elnöke - mondta a XXI. Század Intézet regionális igazgatója csütörtökön.

„Nehéz helyzetben van az Európai Bizottság új elnöke”
Kiszelly Zoltán: Nehéz helyzetben van az Európai Bizottság új elnöke
Fotó: MH

Kiszelly Zoltán az M1 aktuális csatornán jelezte: a bizottsági tagok mindössze 30-40 százaléka nem változik, de a szokásjog szerint ők sem tarthatják meg eddigi feladatkörüket. 

Az új biztosi kollégium összetétele már körvonalazódni látszik, de Ursula von der Leyennek a személyi kérdéseken túl a jelöltek és a feladatkörök párosításáról is döntenie kell az augusztus 26. és a jelöltek szeptemberi parlamenti meghallgatása közötti rövid időszakban - magyarázta.

Elmondta: a tagállami kormányok bizottsági tagnak általában minisztereket, legtöbbször külügyminisztereket és kimagasló arányban pénzügyminisztereket, illetve gazdasági minisztereket jelölnek. 

A bizottsági tagok új feladatköre nagyban függ előző pozíciójuktól, és vannak olyan hatáskörök, amelyeket az országok ambicionálnak - jegyezte meg. 

Magyarország biztosjelöltje, Trócsányi László igazságügy miniszter például azt jelezte, hogy legszívesebben szomszédságpolitikával foglalkozna - emlékeztetett Kiszelly Zoltán.

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsány jóslatát igazolja az ellenzék

ĀHétértékelő. Kiszelly Zoltán: Magyarország erősödik, ám gyakorlatilag most tartunk ott, ahol 2010-ben kellett volna, mert a balliberális kormányok elvettek az országtól nyolc évet

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom