Külföld

Putyin: Washington új manőverező robotrepülőgépet telepíthet Európában

Az Egyesült Államok földről indítható új manőverező robotrepülőgépet telepíthet Romániában és Lengyelországban, amit Oroszország olyan fenyegetésként értékelne, amelyre válaszolnia kell - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán Helsinkiben, ahol Sauli Niinistö, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Finnország államfője fogadta.

Putyin: Washington új manőverező robotrepülőgépet telepíthet Európában
Vlagyimir Putyin
Fotó: MH

 Az amerikai fegyveres erők vasárnap először teszteltek egy több mint 500 kilométeres hatótávolságú, mobil indítószerkezetről indított manőverező robotrepülőgépet azóta, hogy Washington augusztus 2-án felmondta a közepes és rövidebb hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról kötött orosz-amerikai INF-egyezményt.

Putyin szerint Washington képes lenne Romániában és Lengyelországban is telepíteni a rakétarendszert, egy ilyen intézkedésre viszont Oroszország megfelelő és viszonosságon alapuló választ lenne kénytelen adni.

Az orosz elnök elmondta, hogy megvitatta finn hivatali partnerével a globális stratégiai egyensúly fenntartásának kérdéskörét.

Fegyverkísérlet során történt az észak-oroszországi halálos baleset

Fegyverkísérlet során történt az észak-oroszországi Arhangelszk megyében augusztus 8-án, egy katonai létesítmény területén bekövetkezett halálos baleset - erősítette meg Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán Helsinkiben.

Putyin aláhúzta, hogy Moszkva nem tehet mindent közzé a robbanásról, tekintve az ügy katonai természetét. Azt sem hozta nyilvánosságra, hogy milyen fegyverrendszert teszteltek.

Ugyanakkor fontosnak tartotta kiemelni, hogy a hattérsugárzás mértéke normális szinten van az incidenst követően. Mint mondta, a jövőben egy jobb mechanizmusra van szükség az értesülések megosztására ilyen jellegű szerencsétlenségek bekövetkezte esetén.

A Roszatom orosz állami atomenergia-vállalat korábban azt közölte, hogy szakemberei egy "rakéta részét képező radioizotóp energiaforrással kapcsolatos tevékenységet folytattak" a detonáció idején, amelyben hivatalos közlés szerint a vállalat öt, az orosz védelmi minisztériumnak pedig két alkalmazottja vesztette életét, és további hat ember megsérült.

 Lavrov és Maas az Északi Áramlat-2 megvalósításában való együttműködésről állapodott meg

 Moszkva és Berlin megállapodott a közös nagy gazdasági projektek, köztük az Északi Áramlat-2 földgázvezeték megvalósításában való együttműködésről - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután szerdán Moszkvában fogadta német hivatali partnerét, Heiko Maast.

A hadászati stabilitás kérdéséről szólva az orosz diplomácia vezetője elmondta: Moszkva azt javasolja, hogy annak megvitatásába az újabb fegyverkezési verseny elkerülése érdekében Oroszország és az Egyesült Államok mellett az európai államokat is vonják be.

Lavrov közölte, hogy német vendégével megvitatta a német tömegtájékoztatási eszközöknek a moszkvai tiltakozások megvilágításában játszott szerepét. Az orosz diplomáciai tárca a hónap elején az orosz belügyekbe való beavatkozási kísérletnek minősítette a Deutsche Welle (DW) német közszolgálati rádió- és televíziócsatorna tudósításait.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom