Külföld

Ismét többen a tengerbe ugrottak a segélyhajóról

Reménytelenségében a tengerbe vetette magát több illegális bevándorló a dél-olaszországi Lampedusa szigeténél veszteglő spanyol segélyhajóról - közölte a hajót működtető szervezet.

Ismét többen a tengerbe ugrottak a segélyhajóról
A Proactiva Open Arms spanyol civil szervezet hajója egy tavalyi felvételen
Fotó: LLUIS GENE / AFP

Az Open Arms nevű hajó Lampedusa partjainál horgonyoz, de Matteo Salvini olasz belügyminiszter elutasította, hogy partra tegyék a tengerből augusztus elején fedélzetre vett illegális bevándorlókat.

„Kilenc ember elkeseredésében a vízbe vetette magát, hogy úszva érje el Lampedusa partját” - közölte Twitter-üzenetében az azonos nevű Open Arms spanyol segélyszervezet.

Már vasárnap is legalább négy ember a vízbe ugrott az Open Arms fedélzetéről, hogy úszva kísérelje meg elérni Lampedusa partjait. 

Kilenc másik bevándorlót egészségi okokból a szigetre szállítottak. „Kézben tartjuk a helyzetet” - közölte az Open Arms.

A szicíliai Agrigento ügyészsége elrendelte kedden az Open Arms hajójának lefoglalását, és a fedélzeten tartózkodó migránsok partra szállítását Lampedusa szigetén, ahonnan egy spanyol hadihajó szállítja majd őket tovább. A még a hajón tartózkodó 89 ember a következő órákban léphet partra a dél-olaszországi szigeten.
Luigi Patronaggio - az Olaszországba érkező migránshajókkal foglalkozó - agrigentói ügyész kedd délután az Open Arms hajóján felmérte a tizenkilenc napja a fedélzeten tartózkodó emberek helyzetét. 
Ezt követően elrendelte a civil hajó lefoglalását és a migránsok evakuálását. Az ügyész ezt személyesen közölte a szervezetet vezető Oscar Campsszal, aki Lampedusáról követi a helyzetet. 
Korábbi megállapodások szerint a migránscsoport tagjainak befogadását a madridi kormány vállalta: az Audaz nevű spanyol hadihajó kedden elindult Lampedusa irányába, és három nap múlva érkezik meg. Az eredeti tervek szerint a migránsokat Palma de Mallorcára akarták szállítani. 
Az Open Arms hajója augusztus elsején vette fedélzetére a több mint százhúsz fős csoportot. A hajó kezdetben az olasz tengerekkel határos nemzetközi vizeken, majd Lampedusától alig 800 méterre várakozott. Az utóbbi napokban több migráns a tengerbe ugrott a hajóról, és úszva igyekezett elérni az olasz partokat.
Az Open Arms hajójának lefoglalását az olasz ügyészség az Öt Csillag Mozgalom és a Liga koalíciós kormányának megszűnésével egy időben jelentette be.
A nyáron életbe lépett olasz migrációs törvény értelmében a lefoglalt civil hajókat az olasz hatóságok elkobozhatják, a hajó kapitányát pedig megbírságolhatják.

Spanyolország korábban azt tervezte, hogy a haditengerészet egyik hajóját küldi Lampedusa térségébe, hogy Palma de Mallorca kikötőjébe kísérje el az Open Armst. 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom