Külföld

EU: A brit kormányfő levele nem vázol fel megvalósítható alternatívákat

Nem vázol fel megvalósítható alternatívákat Boris Johnson brit miniszterelnök előző napi levele az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének feltételeire vonatkozóan - szögezte le az Európai Bizottság kedden.

EU: A brit kormányfő levele nem vázol fel megvalósítható alternatívákat
EU: A brit kormányfő levele nem vázol fel megvalósítható alternatívákat
Fotó: AFP/POOL/AP/Rui Vieira

Sajtótájékoztatóján Natasha Bertaud szóvivő félrevezetőnek és pontatlannak minősítette a szóban forgó levelet, amelyben Johnson az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó, szerinte antidemokratikus tartalékmegoldás (backstop) törlését kérte.

A történtekre Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is reagált, rámutatva, hogy a brit belpolitikai bénultság fő okának számító mechanizmus „biztosíték” a kemény határok újbóli bevezetése ellen, hacsak és amíg nem születik jobb megoldás.

„Valójában a határellenőrzés visszaállítását támogatják, akik ellenzik ezt a pótmegoldást, de nem kínálnak reális alternatívákat” - írta Tusk a Twitteren.

Antti Rinne, az EU soros elnökségét betöltő Finnország kormányfője hétfőn figyelmeztette brit kollégáját, hogy a bennmaradó tagállamok nem fogják újratárgyalni a már elfogadott, de a londoni parlament által háromszor leszavazott kiválási szerződést.

Keddi levelében Boris Johnson azt javasolta, a tartalékmegoldás helyett a felek kötelezzék magukat, hogy alternatív megoldást találnak a Brexit október 31-ei határideje után tervbe vett átmeneti időszak végéig. Egyes elemzők azonban a dokumentumot „puszta PR-fogásnak” tartják.

A tartalékmegoldás alapján az Egyesült Királyság egésze vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, ha nem sikerül olyan kétoldalú kereskedelmi megállapodásra jutni, amely önmagában feleslegessé tenné a backstop alkalmazását.

A brit miniszterelnök a napokban Berlinbe és Párizsba utazik, hogy Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia államfővel tárgyaljon.

Szakértők szerint még mindig nem világos, hogy milyen feltételekkel és mikor várható a britek kilépése, ha egyáltalán sor kerül erre. Sokan arra számítanak, hogy néhány hónapon belül előrehozott választásokat tartanak a szigetországban.

A „kemény Brexit” növekvő valószínűsége nyomán eközben az angol font értéke közel hároméves mélypontra zuhant a dollárral és az euróval szemben.
 

Merkel elutasította a brit kormányfő új kilépési egyezménnyel kapcsolatos követelését
 

Angela Merkel német kancellár elutasította kedden Boris Johnson brit miniszterelnök követelését, hogy tárgyalják újra a Nagy-Britannia uniós kiválásáról szóló megállapodást.

„EU-27-ként továbbra is egységesen fogunk fellépni” - szögezte le Merkel reykjavíki látogatása során.
Mint mondta, Johnson fenntartásai az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó tartalékmegoldással (backstop) szemben nem számítanak újdonságnak. 
Abban a pillanatban, hogy megvalósítható egyezség születik arról, miként lehet megőrizni az észak-írországi felekezeti erőszaknak véget vető 1998-as nagypénteki megállapodást és párhuzamosan biztosítani az EU belső piacának határait, már nem lesz többé szükség a tartalékmegoldásra - mondta.
Úgy fogalmazott, ha megvan a kellő akarat, rövid időn belül gyakorlatias megoldást lehet találni a problémára. 
„Az EU kész erre” - hangsúlyozta Merkel, hozzátéve: „ehhez viszont nem kell a kilépési megállapodást újratárgyalni”.
Merkel szerint a kilépési megállapodással kapcsolatos vitán felül Londonnak döntést kell hoznia arról is, hogy a jövőben milyen utat választ. Kiemelte: továbbra is érvényes az ajánlat, hogy Nagy-Britannia uniós kiválását követően is szorosan együttműködjenek gazdasági, illetve kül- és biztonságpolitikai kérdésekben. 

„Majd elválik, hogy Nagy-Britannia melyik utat választja” - fűzte hozzá a kancellár.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom