Külföld

Salvini zárva tartja az olasz kikötőket

Lampedusa közelében vesztegel az Open Arms mentőhajó 147 migránssal a fedélzetén, hat európai ország hajlandó befogadni a menedékkérőket, ha egyszer partra szállnak

Durvul a vita Giuseppe Conte és Matteo Salvini között a migráció miatt, most az Open Arms civil mentőhajó befogadása kapcsán kezdtek üzengetni egymásnak nyilvánosan a felek. Az olasz belügyminiszter továbbra is elszánt, zárva tartja a kikötőket, és nem enged az NGO-k nyomásának.

Salvini zárva tartja az olasz kikötőket
Az olasz belügyminiszter számára országa állampolgárainak biztonsága az első
Fotó: AFP/Eliano Imperato

Miután a római közigazgatási bíróság szerdán érvénytelenítette Matteo Salvini olasz belügyminiszter behajózási tilalmát, és a Proactiva Open Arms beadványát elfogadva engedélyezte, hogy a civil szervezet hajója olasz felségvizekre érjen, az Open Arms csütörtök reggel Lampedusa közelébe érkezett 147 menedékkérővel a fedélzetén. Az ANSA olasz hírügynökség szerint a kikötési engedély Salvini döntésétől függ.

Az olasz belügyminiszter szerdán viszont bejelentette, hogy fellebbez a római törvényszék döntése ellen, és ismét kitiltja a hajót az olasz vizekről. Az intézkedés azonban a La Repubblica című napilap szerint Elisabetta Trenta védelmi és Danilo Toninelli közlekedésügyi miniszter aláírása nélkül egyelőre nincs hatályban. Trenta azzal indokolta döntését, hogy „a politika soha nem veszítheti el az emberséget”. Erre válaszolva Matteo Salvini közölte, számára az emberséget nem az embercsempészek és az NGO-k támogatása jelenti, hanem az olasz kikötők zárva tartása és a komoly afrikai beruházások.
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök tegnap délután a Facebookon jelentette be, hogy hat európai ország hajlandó befogadni a menedékkérőket a hajó fedélzetéről. Salvinihez intézett éles hangú üzenetében elmondta, hogy Franciaország, Németország, Románia, Portugália, Spanyolország és Luxemburg nyújt segítő kezet. Conte figyelmeztette Salvinit, hogy ellenszegülése az ügyben csak újabb világos példája a tisztességtelen együttműködésnek, amit nem hajlandó eltűrni.
Gyorsan reagált a kormányfő szavaira Salvini közösségi oldalán, ahol azt írta, belügyminiszterként feladata az olasz határok védelme, az ország becsületének, méltóságának és biztonságának megóvása. Hozzátette, amíg ő vezeti a belügyi tárcát, az olaszországi kikötők zárva maradnak az embercsempészek és az NGO-k előtt. Arra válaszul, hogy Conte szerint a belügyminiszter a zárt kikötők megszállottja, Salvini közölte, hogy elszántan védi az olasz emberek biztonságát, emiatt megszállottja az embercsempészek és NGO-k elleni küzdelemnek is.

Salvini tegnap Castel Volturnóban a nemzetbiztonsági bizottság ülése utáni a belügyminisztérium éves statisztikáját ismertetve elmondta, idén 79,6 százalékkal kevesebb menedékkérő érkezett Olaszországba a tavalyi év azonos időszakához képest, számuk 42 700-ról 8691-re apadt. Emellett az idén több mint a felével, 56 százalékkal kevesebb menedékkérelmet nyújtottak be. 2018-ban 82 382 ilyen beadvány érkezett a hatóságokhoz, míg 2019-ben 36 250.

Visszatérve az Open Armsra, a migránsok többsége több mint két hete vesztegel a mentőhajón, köztük sok a kiskorú. Az olasz belügyminisztérium szerdán megengedte, hogy egy négyfős migránscsalád partra szállhasson Olaszországban. A Földközi-tengeren vesztegel az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) civil szervezetek Ocean Viking nevű hajója is 356 migránssal a fedélzetén.

Müncheni bíróság bírálta a görög–német megállapodást

A tavaly létrejött görög–német menekültügyi megállapodást kritizálta egy napokban hozott döntésében a müncheni közigazgatási bíróság. Az egyezmény szerint a hatóságok visszaküldhetik Görögországba az ott már menedékkérőként regisztrált illegális bevándorlókat, akiket a határellenőrzés során feltartóztatnak. A Die Zeit című német lap szerint a bíróság kifogásolta, hogy a szövetségi rendőrség a bevándorlási hivatal és ügyvéd bevonása nélkül döntött úgy májusban, hogy azonnal visszaküldenek Görögországba egy már regisztrált afgán férfit. A testület szerint így megtagadták a férfitól, hogy alaposan megvizsgálják az ügyét, ezért vissza kell vinni Németországba.A szövetségi belügyminisztérium szerint egyedi esetről van szó, és nem változtatnak az eljárások menetén.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom