Külföld

Olasz felségvizekre ért a Proactiva Open Arms szervezet hajója

Olasz felségvizekre ért a Proactiva Open Arms nevű spanyol civil szervezet hajója 147 migránssal a fedélzetén csütörtökön.

Olasz felségvizekre ért a Proactiva Open Arms szervezet hajója
Továbbra sincs kikötő, amely fogadna minket, de lassan véget ér ez a rémálom - tette hozzá a szervezet
Fotó: AFP/PAU BARRENA

 A római közigazgatási bíróság előző nap elfogadta a szervezet beadványát, érvénytelenítette Matteo Salvini olasz belügyminiszter behajózási tilalmát, és engedélyezte, hogy a Proactiva hajója olasz felségvizekre lépjen.
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök időközben bejelentette, hogy hat európai ország hajlandó befogadni a menedékkérőket a hajó fedélzetéről. 

A kormányfő Salvinihez intézett  éles hangú üzenetében úgy fogalmazott, hogy Franciaország, Németország, Románia, Portugália, Spanyolország és Luxemburg „nyújt segítő kezet”. Facebook-oldalán közzétett üzenetében a felbomlás szélén álló olasz kormányt vezető Conte egyben figyelmeztette Salvinit, hogy „ellenszegülése az ügyben csak újabb világos példája a tisztességtelen együttműködésnek, amit nem hajlandó eltűrni.”

Az ANSA olasz hírügynökség értesülései szerint a járművet az olasz haditengerészet két hajója kíséri.

„Továbbra sincs kikötő, amely fogadna minket, de lassan véget ér ez a rémálom” - tette hozzá a szervezet.

A kikötési engedély Salvini döntésétől függ. A belügyminiszter azonban eltökélt: szerdán bejelentette, hogy fellebbez a római törvényszék döntése ellen, és ismét kitiltja a hajót az olasz vizekről.

Spanyolország a helyzet súlyosságára tekintettel felajánlotta, hogy befogad néhányat a hajón utazó migránsok közül - írta korábban az El País című spanyol napilap madridi kormányzati forrásokra hivatkozva. Az újság értesülése szerint pontos számukat egy megállapodásban rögzítik majd, amelyben a többi között Németország és Franciaország is részt vesz.

A migránsok többsége két hete vesztegel a hajón, köztük sok a kiskorú. Az olasz belügyminisztérium előző nap megengedte, hogy egy négyfős migránscsalád partra szállhasson Olaszországban. Giuseppe Conte olasz kormányfő korábban felszólította a belügyminisztériumot, hogy legalább a gyerekeket engedjék le a fedélzetről.

A Földközi-tengeren vesztegel az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű civil szervezetek Ocean Viking nevű hajója is 356 migránssal a fedélzetén.

Az olasz belügyminisztérium csütörtökön közzétett éves statisztikája szerint az idei évben 79,6 százalékkal kevesebb menedékkérő érkezett Olaszországba a tavalyi év azonos időszakához képest. Számuk 42 700-ról 8691-re apadt 2018-hoz viszonyítva. A Földközi-tengeren megfulladt migránsok száma pedig 83-ról négyre csökkent.

A tárca szerint ugyanakkor az önkéntes hazatelepítések száma 1201-ről 555-re esett az idén, ami 53,8 százalékos csökkenést jelent.

Az Olaszországba 2019-ben érkezett migránsok 36,8 százaléka a tunéziai, 22,3 százalékuk a líbiai partokról indult. A menedékkérők több mint fele tunéziai, pakisztáni és iraki állampolgár. Mindemellett az idén több mint a felével, 56 százalékkal kevesebb menedékkérelmet nyújtottak be. 2018-ban 82 382 ilyen beadvány érkezett a bevándorlási hatóságokhoz, míg 2019-ben 36 250. Tavaly 97 410 menedékkérelmi eljárást folytattak le, az esetek 70 százalékában elutasító döntés született - fűzte hozzá az olasz belügyminisztérium.

A tárca beszámolt arról is, hogy a kevesebb illegális bevándorló miatt zsugorodtak az ellátásukra fordított kiadások is. Míg 2017. augusztus 1-je és 2018 július vége között 2,2 milliárd eurót költöttek erre a célra, addig tavaly óta 501 millió eurót tesznek ki ezek a kiadások. Olaszország jelenleg 105 142 migráns ellátását biztosítja, ami harmadával kevesebb a tavalyi évhez képest.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom