Külföld

Merkel is megreformálná a menekültügyi rendszert

A német kancellár szerint együtt kell működni az afrikai államokkal az illegális bevándorlás visszaszorítása érdekében, a tengeren kimentetteket pedig Líbiába szállítaná vissza

Új rendszerre van szükség az euró­pai uniós menekültügyi szabályozásban, ezért Angela Merkel szerint helyes, hogy az Euró­pai Bizottság megválasztott új vezetője foglalkozni kíván a témával. A német kancellár egy keddi olvasói fórumon a Földközi-tengeri migráció­ról is beszélt.

Merkel is megreformálná a menekültügyi rendszert
Líbiából menekült, NGO-hajók által felszedett migránsok a fedélzeten. Küzdeni kell az illegális migráció és az embercsempészet ellen – közölte a német kancellár
Fotó: AFP/Anne Chaon

Amennyire csak lehet, vissza kell szorítani az illegális migrációt és küzdeni kell az embercsempészek ellen, hogy irányítható és rendezett legyen a bevándorlás – hangsúlyozta tegnap Angela Merkel Berlinben, miután hivatalában fogadta Gitanas Nauseda litván államfőt. A német kancellár szerint folytatni kell a tárgyalásokat az afrikai országokkal, elő kell mozdítani a békefolyamatot Líbiában és a politikai rendezést Szíriában, valamint továbbra is érvényesíteni kell az EU–Török­ország menekültügyi megállapodást.

Ezek mind fontos lépések a kancellár szerint, viszont ha megtételük után mégis jönnének migránsok vagy menekültek Németországba, akkor szükség van egy új mechanizmusra. Ezért egyetért Ursula von der Leyen új bizottsági elnökkel, aki azt mondja, hogy újra neki akar futni a kérdés rendezésének – tette hozzá.

Gitanas Nauseda kiemelte, hogy Litvánia szolidaritást tanúsít, befogad annyi menekültet, amennyit csak tud, és nem ellenezne egy új mechanizmust az ügy európai uniós szintű rendezésére.

Nagy hangsúlyt kapott a migráció az Ostsee-Zeitung című lap keddi stralsundi fórumán is, ahol Angela Merkelt kérdezhették az olvasók. A német kancellár az Észak-Afrikából a Földközi-tengeren át az Európai Unióba induló menedékkérők ügyéről szólva aláhúzta, hogy ez valóban egy nagy probléma, és bár alapvető elv, hogy a tengeri mentés az emberségesség parancsa, ezt együtt kell érvényesíteni azzal az elvvel, hogy nem szabad az embercsempészeket támogatni, és az államok közötti együttműködéssel kell megoldani a kérdést. Kiemelte, hogy nemcsak német problémáról, hanem Európa és Afrika közös problémájáról van szó, és nem mindig a legszegényebbek, a leggyengébbek érkeznek. Ezért együtt kell működni az afrikai országokkal, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezettel (IOM), hogy a leginkább rászorulók jussanak segítséghez – tette hozzá.

Szavai szerint a német kormány a líbiai parti őrség megerősítésére is összpontosít, valamint az UNHCR-rel és az IOM-mel együttműködve arra törekszik, hogy a tengeren kimentett embereket visszaszállítsák Líbiába, regisztrálják és elhelyezzék befogadóállomásokon. Emellett törekednek arra, hogy ezeket az embereket visszajuttassák a hazájukba, és ott induljanak programok a támogatásukra.

A német kancellár nem értett egyet a pártjától, a Kereszténydemokrata Uniótól (CDU) jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) egy politikusa azon felvetésével, miszerint vezetésével Németországban a tolerancia nevében diktatúra alakult ki, amelyben nem érvényesül a szólás és a vélemény szabadsága, különösen az AfD híveinek esetében. Megjegyezte: éppen elég sokatmondó, hogy a kérdező a fórumon zavartalanul kifejthette gondolatait.

Röviden

Engedélyezte az olasz belügyminisztérium tegnap egy négyfős család evakuálását a Proactiva Open Arms spanyol civil szervezet mentőhajójáról. A tárca közölte, hogy a család két gyermekének egyike orvosi ellátásra szorul. A hajó többi 147 utasa továbbra sem szállhat partra Olaszországban, ennek ellenére Róma városa mégis engedélyezte nekik, hogy olasz vizekre hajózzanak. A tengeren vesztegel az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül civil szervezet Ocean Viking nevű hajója is, 356 migránssal a fedélzetén.

Szüntelenül érkeznek a menedékkérők Görögországba a török partokról az MTI szerint. A görög parti őrség, valamint az uniós part- és határvédelmi ügynökség (Frontex) hajói csak szerda délelőtt 156 migránst vettek fedélzetükre az Égei-tengeren, közülük 103 migráns Híosz, 53 pedig Számosz szigetére érkezett. A görög szigetek menekülttáborai továbbra is túlzsúfoltak.

Embercsempészettel és külföldiek törvénytelen tartózkodásának legalizálásával foglalkozó csoportot számoltak fel a rendőrök Lengyelországban. A helyi nyomozóiroda tájékoztatása szerint az elmúlt napokban újabb négy embert vettek őrizetbe a főként lengyelekből és ukránokból álló csoport tagjai közül. Az ügyben hónapok óta folyik nyomozás, eddig 28 személyt gyanúsítottak meg a bűnszervezetben való részvétellel. (HSz)

Kapcsolódó írásaink