Külföld

Ismét migránsokat vettek fedélzetükre görög hajók

Szüntelenül  érkeznek menedékkérők Görögországba a török partokról,  egyedül szerda délelőtt 156 migránst vettek fedélzetre a görög parti őrség és az Európai Unió part- és határvédelmi ügynökségének (Frontex) hajói az Égei-tengeren.

Ismét migránsokat vettek fedélzetükre görög hajók
Képünk illusztráció
Fotó: MH

A görög hatóság tájékoztatása szerint egy vízbefúlt menedékkérőt is találtak, aki feltehetőleg Híosz szigetét próbálta elérni.

A parti őrség beszámolt arról, hogy 103 migráns Híosz, 53pedig Számosz szigetére érkezett.

A menekültközpontok Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetein túlzsúfoltak. Az égei-tengeri szigeteken jelenleg csaknem 21 ezer illegális bevándorló tartózkodik az állami menekülttáborokban és a civilszervezetek biztosította szálláshelyeken. Mindenek előtt Leszboszon és Számoszon okoz gondot a menedékkérők elhelyezése. Civilszervezetek ismételten kifogásolták a túlterhelt létesítményekben uralkodó rossz állapotokat.

A görög szigeteken kialakított menekültközpontok lakóinak száma az idén áprilisban átmenetileg tizennégyezerre apadt, mert az athéni hatóságok a túlzsúfolt menekülttáborok tehermentesítése érdekében 2018 októberétől menedékkérők ezreit költöztették a szárazföldre.

Az elmúlt hónapokban ugyanakkor - az EU-török menekültügyi megállapodás ellenére - ismét erősödött a török partokról érkező migrációs hullám.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom