Külföld

Facebook: Mostantól jók leszünk

Gyökeres változásokat ígér a vállalat, amely embereivel gépeltette le felhasználóinak hangalapú beszélgetéseit

Tényleg lehallgatták és lejegyzeteltették a hangalapú Messenger-beszélgetéseket – vallotta be a Facebook. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint is aggasztó gyakorlatra vonatkozó feltételezéseket Mark Zuckerberg korábban összeesküvés-elméleteknek nevezte.

Facebook: Mostantól jók leszünk
Fotó: AFP/Nurphoto/Jaap Ariens

„Mi nem csinálunk ilyet” – állította Mark Zuckerberg tavalyi kongresszusi meghallgatásán, amikor arról faggatták, hogy belehallgat-e a vállalat a felhasználók Messenger applikáción keresztül történő beszélgetéseibe. „Önök olyan összeesküvés-elméletről beszélnek, hogy mi figyeljük, hogy mit vesznek fel a mobiltelefonok mikrofonjai, amit aztán hirdetési tevékenységhez használunk fel” – tette hozzá. Ehhez képest kedden közleményben ismerték el a Bloomberg hírügynökségnek, hogy korábban a vállalat lehallgatott és leiratott felhasználói beszélgetéseket. A közleményben természetesen a Google és az Apple példájához hasonlóan a gyakorlat felszámolását ígérték.

Eddig ugyanis a Bloomberg szerint ez úgy zajlott, hogy a felvételeket mesterséges intelligencia segítségével alakították írott szöveggé, és a Facebook alvállalkozói ellenőrizték azok pontosságát, meghallgatva az anonimizált beszélgetéseket is. Ez az alvállalkozóknak sem tetszett, többen kifogásolták, hogy sem a felvételek eredetét, sem a felhasználásuk célját nem ismerték. A hírügynökség hozzátette, a Facebook nemrég frissített adatszabályzatában szó sincs a hangalapú adatokról.

Varga Judit államtitkár egyébként nemrég a Sziget Fesztiválon éppen a közösségi médiaóriások állami megrendszabályozását szorgalmazta mind a tartalmi cenzúra, mind az adóelkerülés miatt. Korábban lapunknak a cenzúra ügyében egy egykori hivatalos magyar Facebook-moderátor ismerte be, hogy kettős mércét alkalmaznak jobb- és baloldallal szemben.

Az, hogy élő emberekkel ellenőriztették a hangalapú tartalmakat, több ponton is problémás lehet – mondta el lapunknak Balogh Zsolt György, a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Mint az informatikai jogi szakértő hozzátette, a távközlési cégek általában egyébként is rögzítenek egy rakás adatot, de ezek csak metaadatok, azaz az egyes beszélgetések tartalmát nem rögzítik. A Messenger története épp attól aggasztó, hogy itt a beszélgetések tartalmát is rögzítették, továbbá hogy egyes esetekben a mikrofon akkor is bekapcsolva marad, ha a hívást befejezték, így környezeti zajokat és beszélgetést is rögzíthet az alkalmazás. Márpedig az így rögzített – ráadásul ugyancsak problémás módon élő emberekkel korrigáltatott – adattömeget nemcsak kereskedelmi célokra használhatják fel, hanem a titkosszolgálati megfigyelés sem kizárt.

Kapcsolódó írásaink