Külföld

Evakuáltak egy családot a Proactiva Open Arms hajójáról

Az olasz belügyminisztérium szerdán közölte: engedélyezte, hogy egy, a Proactiva Open Arms spanyol NGO hajójára felvett négyfős migránscsalád partra szállhasson Olaszországban. A család két gyermekének egyike orvosi ellátásra szorul - tette hozzá a belügyi tárca.

Evakuáltak egy családot a Proactiva Open Arms hajójáról
Salvini: Az Open Arms vigye Spanyolországba, az Ocean Viking pedig Tripoliba a migránsokat
Fotó: majorcadailybulletin.com

A csaknem két hete a tengeren veszteglő hajó 147 utasa továbbra sem szállhat partra Olaszországban - szögezte le a minisztérium. A Proactiva Open Arms kedden a Twitteren azt írta, hogy minden nappal nehezebb a fedélzeten tartózkodók helyzete. A szervezet felszólította Spanyolország máltai nagykövetségét, hogy fogadja be a hajón található 31 kiskorút.

A Földközi-tengeren vesztegel az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű civil szervezetek Ocean Viking nevű hajója is 356 migránssal a fedélzetén. A szervezetek felszólították Máltát és Olaszországot, hogy keressenek kikötőt a hajónak, amely több mint száz gyereket és kiskorút szállít.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter azt mondta: az Open Arms vigye Spanyolországba, az Ocean Viking pedig Tripoliba a migránsokat. A NGO-k azzal érvelnek, hogy a nemzetközi jog szerint sem a líbiai főváros, sem az észak-afrikai ország bármelyik másik kikötője nem tekinthető biztonságosnak, ezért a migránsok odaszállítása az emberi jogok súlyos megsértését jelentené.

Kapcsolódó írásaink