Külföld

Szövetségre léphet Salvini Berlusconival

Luigi Di Maio szerint a Liga hátba szúrta Olaszországot, pártja, az M5S pedig nem kíván együttműködni a demokratákkal, hogy elkerülje az előre hozott választásokat

Nem adja fel az olasz Öt Csillag Mozgalom, hogy egy újabb koalíció megalakításával elkerülje az előre hozott választásokat. A szenátusi frakcióvezetők egyébként tegnap nem tudtak megegyezni arról, mikor szavazzon a parlament a Giuseppe Conte ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról.

Szövetségre léphet Salvini Berlusconival
Salvini újabb választások után hajlandó lenne együttműködni Berlusconival
Fotó: AFP/Nurphoto/Silvia Lore

A Liga olasz kormánypártot vezető Matteo Salvini belügyminiszter múlt heti bírálata ellenére továbbra is egyre több olyan sajtóinformáció lát napvilágot, miszerint újabb választás helyett koalíciós társa, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) inkább más párttal együttműködve oldaná meg a kormányválságot. A Politico tegnap az M5S és a Demokrata Párt (PD) lehetséges szövetségéről írt.

Az M5S egyik névtelenséget kérő képviselője a brüsszeli hírportálnak azt mondta, csak a két párt együttműködésével lenne elkerülhető, hogy szélsőjobboldali kormány jöjjön létre Olaszországban.

Az EuObserver brüsszeli hírportál cikke szerint Matteo Renzi volt olasz kormányfő, a PD szenátora vasárnap „technikai jellegű” kormány létrehozását javasolta az előre hozott választásokat elkerülendő. Javaslata szintén az M5S és a PD együttműködéséről szólt, akár más ellenzéki pártok bevonásával, de mindenképpen a Liga nélkül.

A szenátusban viszont nem lenne egyszerű többséget szereznie a Renzi által emlegetett kormánynak, mivel egy új koalíció elfogadtatásához 161 szenátor beleegyezésére van szükség. Az M5S-nek jelenleg 107, a Ligának 58, a PD-nek 51 szenátora van az olasz parlament felsőházában. Az új demokrata vezető, Nicola Zingaretti egyébként már vasárnap kizárta a Renzi által emlegetett koalíció támogatását.

Elutasította a két párt szövetségét Luigi Di Maio is hétfőn. Az M5S vezetője Facebook-oldalán azt írta, pártja nem kíván koalícióra lépni a PD-vel az esetleges előre hozott választások elkerülése érdekében. Di Maio hozzátette: „Meglátjátok majd, hogy az olaszok megfizettetik a Ligával annak árát, hogy hátba szúrta Olaszországot.”

Matteo Salvini múlt csütörtökön jelentette be, hogy nincs mód a koalíció folytatására az M5S-sel, pénteken pedig bizalmatlansági indítványt nyújtott be Giuseppe Conte ellen. A szenátusi frakcióvezetők tegnap ültek össze, hogy kitűzzék az indítványról szóló szavazás napját, de nem sikerült egyhangú megállapodásra jutniuk. A kérdésről így ma szavaz a szenátus. A dpa hírügynökségnek a szenátus szóvivője elmondta, a frakcióvezetők többsége augusztus 20-án szeretné a bizalmatlansági indítványt tárgyalni.

Az olasz belügyminiszter egyébként többször is hangsúlyozta, hogy minél előbb új választásokat akar, nem véletlenül, a Liga ugyanis jelenleg a legnépszerűbb párt Olaszországban 36–38 százalékos támogatottságával. Salvini az Il Giornaléban hétfőn megjelent interjúban megerősítette, hogy a Ligától jobbra álló Olasz Testvériséggel és a Silvio Berlusconi volt miniszterelnök által vezetett Forza Italiával is hajlandó szövetségre lépni.

Az olasz sajtó szerint Sergio Mattarella olasz államfő ragaszkodik ahhoz, hogy működőképes kormánya legyen Olaszországnak szeptemberben a költségvetés elfogadása érdekében.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom