Külföld

Nem ismerte el a terhére rótt vádakat az oslói merénylő

Nem ismerte el a terhére rótt vádakat a mecsetbeli lövöldözéssel és gyilkossággal gyanúsított norvég férfi, aki nem hajlandó beszélni sem a nyomozókkal - közölte ügyvédje hétfőn Oslóban.

Nem ismerte el a terhére rótt vádakat az oslói merénylő
A támadásban egy ember megsebesült, majd az elkövető otthonának átkutatásakor a rendőrök találtak egy holttestet, aki a férfi mostohahúga volt
Fotó: AFP/NTB Scanpix/Terje Pedersen

A férfit mostohahúgának meggyilkolásával és a norvég fővároshoz közeli mecsetben elkövetett lövöldözéssel gyanúsítják.

Mint írtuk, a 21 éves Philip Manshaus vadászpuskával és pisztolyokkal felfegyverkezve érkezett a mecsetbe, a norvég főváros Baerum nevű elővárosában lévő Al-Noor Iszlám Központba szombaton, és lövöldözni kezdett. A támadásban egy ember megsebesült. A gyanúsítottat még aznap őrizetbe vették, a hatóságok terrorcselekmény-kísérletként vizsgálják az esetet. A férfi hétfőn áll bíróság elé, addig előzetes letartoztatásban van, a rendőrség zárt tárgyalást kért.

Manshaus otthonának átkutatásakor a rendőrök találtak egy holttestet, mint kiderült, a 17 éves lány a férfi mostohahúga volt, és a gyanú szerint ő végzett vele. A rendőrség szerint a letartóztatott szélsőjobboldali nézeteket vall, és Vidkun Quisling második világháború alatti szélsőjobboldali kormányfőt, Adolf Hitler náci német vezető szövetségesét méltatta.

Norvég sajtójelentések szerint a lövöldöző az interneten méltatta az ausztrál Brenton Harrison Tarrantot is, aki márciusban egy új-zélandi mecsetben rendezett vérfürdőt, 51 ember lelőtt.

Kapcsolódó írásaink