Külföld

Ismeretlenek éjszaka gyújtogattak az FPÖ alsó-ausztriai központjában

Legkésőbb hétfő éjfélig adhatják le a szeptember 29-i parlamenti választásokon induló pártok a szövetségi pártlistákat Ausztriában.

Ismeretlenek éjszaka gyújtogattak az FPÖ alsó-ausztriai központjában
A pártközpont raktárában tomboló tüzet hajnali két órakor észlelte egy taxisofőr
Fotó: MH

A parlamenti pártok és a Zöldek már benyújtották listáikat a választási hivatalban, és két kisebb párt is bejelentette, hogy listát állított, és a megjelölt határidőig beadja.

Ausztriában a pártok helyi, tartományi, illetve szövetségi szinten külön listákat állítanak. A szövetségi parlamentben 183 mandátumot osztanak szét, ezeket szintén három szinten ítélik oda: a 39 helyi választókerületben, a kilenc tartományban, illetve szövetségi szinten. A helyi választókörzetekben és a tartományi szinten induló jelöltek listájának beadási határideje augusztus 2. volt.

A választási szabályok lehetőséget adnak arra, hogy a képviselőjelöltek neve egyszerre több, a helyi, a tartományi és a szövetségi listán is szerepeljen; így nagyobb esélyük van arra, hogy bejussanak a parlamentbe: hogyha például pártjuk nem szerez mandátumot a helyi választókörzetben, az ott leadott, fel nem használt szavazatok tartományi szintre kerülnek; a tartományi szinten kiosztatlan mandátumokkal pedig szövetségi szinten foglalkoznak, ha a párt elérte a szavazatok legalább négy százalékát.

A legutóbbi, 2017 októberében megtartott parlamenti választásokon a 20 százaléknál jobb eredményt elért pártok szövetségi listán szereplő jelöltjei átlagosan hét-kilenc mandátumhoz jutottak. Így az Osztrák Néppárt (ÖVP) összesen 62 mandátumot szerzett, abból nyolcat a szövetségi listán szereplő jelöltek között osztottak szét. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 51 megszerzett mandátumából kilencet kaptak a szövetségi listán szereplő jelöltek.

A szövetségi lista legelső helyén szerepel az adott párt csúcsjelöltje. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) listáján Sebastian Kurz volt kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) listáján Pamela Rendi-Wagner, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) listáján Norbert Hofer a listavezető. A NEOS - Új Ausztria és Liberális Fórum - Beate Meinl-Reisingert, a Zöldek Werner Köglert, a MOST (JETZT) nevű párt pedig Peter Pilzet jelölte meg listavezetőnek.

A parlamenti választásokat szeptember 29-én tartják Ausztriában. A szavazólapon nyolc párt neve szerepel majd: az Osztrák Néppárt (ÖVP), az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), a NEOS, a MOST (JETZT), a Zöldek, az Osztrák Kommunista Párt és a Változás (Wandel).

Helyi szinten más pártok jelöltjei is indulhatnak. A bécsi választópolgárok például az Osztrák Sörpártra (Bierpartei Österreich) is szavazhatnak majd.

Hétfőn jelentették be azt is, hogy ismeretlenek éjszaka gyújtogattak az FPÖ alsó-ausztriai tartományi központjában, St. Pölten városában. Johann Baumschlager rendőrségi szóvivő az APA osztrák hírügynökségnek elmondta: a tettesek után körözést indítottak. A pártközpont raktárában tomboló tüzet hajnali két órakor észlelte egy taxisofőr, és riasztotta a tűzoltókat, akik a helyszínre kiérkezve gyorsan el tudták oltani a lángokat.

Objektum doboz

Az FPÖ egyik szóvivője szerint a térfigyelő kamerák felvételein négy eltakart arcú személyt lehetett látni, ahogy betörik az ablakot és tüzet raknak. Christian Hafenecker pártfőtitkár „baloldali szélsőségesek kvartettjének” nevezte az elkövetőket.

Kapcsolódó írásaink