Külföld

„Az Egyesült Államok puskaporos hordóvá változtatja a Perzsa-öböl térségét”

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter hétfőn azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy olyan puskaporos hordóvá változtatja a Perzsa-öböl térségét, amely csak a szikrára vár.

„Az Egyesült Államok puskaporos hordóvá változtatja a Perzsa-öböl térségét”
Zaríf jelenleg Dohában tartózkodik, és hétfőn találkozott Tamim bin Hamad asz-Száni katari emírrel
Fotó: MH

A térség robbanásra kész puskaporos hordó, mert "Amerika és szövetségesei elárasztják fegyverekkel" - hívta fel a figyelmet Zaríf az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak adott interjújában.

Rámutatott: az öböl vízi útja keskeny, és kevésbé biztonságos lesz, ha emelkedik a rajta cirkáló külföldi hadihajók száma.

A Hormuzi-szoroson áthaladó tengeri kereskedelem biztonsága az amerikai-iráni konfliktus egyik gyújtópontja. Az elmúlt időszakban többször követtek el szabotázsakciót olajszállító tartályhajók ellen, amelyek mögött Washington az iszlám köztársaságot sejti. Emellett Irán több olajszállító tankhajót foglalt le a Perzsa-öbölben. Az Egyesült Államok Nagy-Britanniával karöltve válaszul biztonsági misszióba kezdett az öbölben, hogy megvédje a kereskedelmi hajókat.

Zaríf jelenleg Dohában tartózkodik, és hétfőn találkozott Tamim bin Hamad asz-Száni katari emírrel, hogy az amerikai-iráni konfliktusról tárgyaljanak. Katar ad otthont az egyik legnépesebb amerikai katonai támaszpontnak a Közel-Keleten. Az emírség próbál kimaradni a Washington és Teherán közötti konfliktusból, és igyekszik mindkettővel jó viszonyt ápolni.

Kapcsolódó írásaink