Külföld

Támogatja az unió Ankarát

Csupán két menedékkérőt küldött vissza Berlin az egy éve kötött német–spanyol migrációs megállapodás értelmében, Görögországba huszonkilencen érkeztek

Súlyos terhet jelentenek a menekültek Ankarának, de az EU Törökország oldalán áll – jelentette ki Dimitrisz Avramopulosz uniós biztos. Berlin közben nem lehet elégedett, mivel Spanyolország csupán két menedékkérőt fogadott vissza az egy éve kötött német–spanyol migrációs megállapodás értelmében.

Támogatja az unió Ankarát
Új felmérés: az európaiak 34 százalékát a migráció aggasztja a leginkább
Fotó: AFP/Anne Chaon

Elismerését fejezte ki Dimitrisz Avramopulosz tegnap Ankarában, amiért Törökország hárommilliónál is több menekültet „lát vendégül” a területén. Az európai uniós migrációs biztos a török nagykövetek éves találkozójának zárónapján az MTI szerint kiemelte: a menekültek súlyos terhet jelentenek Ankarának, de az EU Törökország oldalán áll, továbbra is támogatja. Hozzátette: Európát és Törökországot elkerülhetetlen módon közös földrajzi, történelmi és kulturális érdekek fűzik egymáshoz. Rámutatott: tudja, hogy az országnak folyamatosan szembe kell néznie a migráció jelentette gondokkal, ezért a Brüsszel és Ankara közötti szoros együttműködésnek folytatódnia kell.

Avramopulosz szerint szükségszerű, hogy Törökország az Európa felé tartó úton maradjon. Az Anadolu török állami hírügynökség jelentése szerint az uniós biztos azt hangsúlyozta, hogy Törökország uniós tagjelöltként olyan partner, amelyről nem lehet lemondani, és amely az EU számára stratégiai szempontból mindig jelentős szomszéd lesz. Kiemelte ugyanakkor, hogy Ankarának kulcsfontosságú regionális hatalomként Európa irányába kell fordítania az arcát.
Mindössze két migránst fogadott vissza Spanyolország egy év alatt a Berlin és Madrid közötti migrá­ciós megállapodás értelmében – írta a ZDF német közszolgálati televízió. A német és a spanyol kormány a Spanyolországban regisztrált menedékkérők visszaküldéséről 2018 augusztusában állapodott meg. Az ugyanerről szóló német–görög egyezmény értelmében Görögországba 29 migránst küldtek vissza.

A migráció témája aggasztja leginkább az európaiakat az Európai Bizottság megbízásából készített felmérés szerint. A kutatás szerint az emberek 34 százaléka szerint idén a bevándorlás a legnagyobb probléma.

Carsten Linnemann szerint rosszul értelmezték szavait a németül nem beszélő gyermekek beiskolázásáról. A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) frakcióvezető-helyettese a Deutsch-
landfunk közszolgálati rádiónak nyilatkozva azt mondta, a Rheinischepost című lapban megjelent, nagy vihart kavart kijelentései, miszerint nem engedné a németül nem beszélő gyerekeket a német általános iskolákba, nem igaz, ő kitiltás helyett speciális képzést biztosítana számukra, hogy felzárkózzanak.

A máltai hatóságok egyébként nem engedik meg az Ocean Viking civil mentőhajónak, hogy a szigetországban töltsön üzemanyagot. Ezt a hajót mentés céljára bérlő egyik segélyszervezet, az SOS Méditerranée szóvivője közölte szerda este, hozzátéve, hogy más megoldáson gondolkodnak. A Proactiva Open Arms hajója pedig Lampedusa szigetének közelében továbbra is kikötésre vár a tengeren, fedélzetén 121 menedékkérővel. A hajót, amely egy hete vesztegel a Földközi-tengeren, Matteo Salvini kitiltotta az olaszországi kikötőkből. A kimentett migránsok számára azonnali segítség nyújtására, valamint „tisztességes elosztásuk” megszervezésére kérte az Euró­pai Bizottság leköszönő elnökét, Jean -Claude Junckert David Sassoli, az Európai Parlament új elnöke.

Kapcsolódó írásaink

„Nem hozhatjuk egész Afrikát Európába”

ĀA valódi megoldás nem az elosztás, hanem a helyben segítés és az illegális migráció, az embercsempészet elleni harc – nyilatkozta lapunknak Paolo Grimoldi, az olasz Liga parlamenti képviselője

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom