Külföld

Őrizetbe vételek és a lemaradás felszámolása

Narendra Modi indiai miniszterelnök szerint a kasmíriak érdeke a tartomány különállásának megszüntetése

Több száz politikust és munkatársukat vették őrizetbe Dzsammu és Kasmírban az indiai hatóságok, hogy elfojtsák a tagállam különleges alkotmányos státusának elvétele miatti tiltakozásokat – közölték aktivisták és sajtóorgánumok csütörtökön.

Őrizetbe vételek és a lemaradás felszámolása
Napok óta folytatódnak a tömegtüntetések Pakisztánban Kasmír autonómiájáért
Fotó: AFP/Asif Hassan

Szállodákat, vendégházakat, magán- és kormányépületeket alakítottak át ideiglenes börtönökké, hogy a négyszáz politikust, asszisztenseiket és szakadár vezetőket őrizetbe helyezzék – írta az India Today hírportál. „A politikai vezetőket a kormányzat utasítására helyezték házi őrizetbe” – közölte a dpa német hírügynökséggel egy nevének elhallgatását kérő szrinagari rendőrségi vezető. Az őrizetbe vételek azóta folytatódnak, hogy a kormány hétfőn visszavonta az állam különleges alkotmányos státusát. Ez utóbbi lehetővé tette, hogy Dzsammu és Kasmírnak – az egyetlen, muszlim többségű indiai szövetségi tagállamnak – saját alkotmánya és nemzeti zászlaja lehessen, törvényeket hozhasson, és nagyobb fokú önállóságot élvezhessen.

Narendra Modi indiai miniszterelnök tegnap arról beszélt, hogy történelmi döntés volt Kasmír speciális jogállásának visszavonása, ami megszünteti a tartomány eddigi lemaradását, és az ott élő embereket többé „nem hagyják hátra”.
A Washington Post elemzésé­ben rámutatott, hogy Modi 2014-es megválasztásakor sokan tartottak attól, hogy egy hindu nacionalista hogyan vezeti majd Indiát, de akkor a miniszterelnök inkább a gazdasági fejlesztést helyezte retorikája és politikája középpontjába. Most ugyanakkor a nemzeti témák felé fordult, bár ő állítja, hogy csak adminisztrációs lépés Kasmír státusának megváltoztatása, szakértők szerint Modi el akarja terelni a figyelmet arról, hogy nem tudta betartani 2014-ben tett ígéreteit a gazdaság nagyszabású fellendítésére.

Imran Khan pakisztáni miniszterelnök arra figyelmeztetett Twitter-üzenetében, hogy genocídiumnak lehetünk majd szemtanúi, és feltette a kérdést, hogy a nemzetközi közösség vajon végignéz-e egy újabb fasiszta megnyilvánulást.

Kapcsolódó írásaink

Tovább feszíti a húrt India

ĀFélkatonai csapatok példátlan beözönléséről számolt be a DPA hírügynökség a vitatott Kasmír tartományból

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom