Külföld

Athén visszaküldené az elutasított kérelmű menekülteket Törökországba

Görögország új, konzervatív kormánya fel kívánja gyorsítani a menedékkérelmi eljárásokat, és haladéktalanul visszaküldené Törökországba azokat a menekülteket, akiknek a kérelmét elutasítják - jelentette be Jórgosz Kumucákosz, a migrációs ügyekért felelős belügyminiszter helyettese pénteken a Szkai közszolgálati televízióban.

Athén visszaküldené az elutasított kérelmű menekülteket Törökországba
Menekültek Leszboszon
Fotó: MH

„Az idén 30 százalékkal több migráns érkezett (mint tavaly) Törökországból. Fel fogjuk gyorsítani a menedékkérelmi eljárásokat” - hangsúlyozta Kumucákosz a Leszbosz szigetén lévő menekültügyi központban tett látogatásakor. Kijelentette, hogy a központban jelenleg tapasztalható helyzet elviselhetetlen.

Kumucákosz szerint a görög kormány célja, hogy a menedékkérelmi eljárások mindössze néhány hetet vegyenek igénybe. Bejelentette, hogy további személyzetet küldenek e célból az égei-tengeri szigetekre.

A dpa német hírügynökség felidézte, hogy az Alekszisz Ciprasz miniszterelnök vezette előző kormány idején több esetben akár két évet is igénybe vehetett egy menedékkérelmi eljárás.

A görög polgári védelmi minisztérium augusztus elején ismertetett statisztikája szerint tavaly ősz óta első alkalommal ismét húszezer fölé emelkedett az égei-tengeri görög szigeteken tartózkodó menedékkérők száma, miközben az ottani táborok összesen csak 8900 férőhellyel rendelkeznek.

A görög szigeteken kialakított menekültközpontok lakóinak száma az idén áprilisban átmenetileg tizennégyezerre apadt, mert az athéni hatóságok a túlzsúfolt menekülttáborok tehermentesítése érdekében 2018 októberétől menedékkérők ezreit költöztették a szárazföldre. Az elmúlt hónapokban ugyanakkor - az EU-török menekültügyi megállapodás ellenére - ismét erősödött a török partokról érkező migrációs hullám.