Külföld

Továbbra is kikötési engedélyre vár a Proactiva Open Arms hajója

Továbbra is kikötési engedélyre vár a Proactiva Open Arms hajója, amely már egy hete vesztegel a Földközi-tengeren, fedélzetén 121 menedékkérővel - közölte csütörtökön Anabel Montes, a spanyol segélyszervezet műveleti vezetője Twitteren közzétett videóüzenetében. 

Továbbra is kikötési engedélyre vár a Proactiva Open Arms hajója
Az Amnesty International nemzetközi segélyszervezet úgy tudja, harminc gyermek és két csecsemő is van a fedélzeten
Fotó: AFP/Jorge Guerrero

Montes szerint az idő múlásával egyre nehezebb elmagyarázni a kimentett migránsoknak, miért nem szállhatnak partra. Az Amnesty International nemzetközi segélyszervezet úgy tudja, harminc gyermek és két csecsemő is van a fedélzeten. A hajó a dél-olaszországi Lampedusa szigetétől nem messze várakozik.

Az olaszországi evangélikus egyházak szövetsége (FCEI) időközben jelezte, készek az embereket befogadni. Luca Maria Negro, az FCEI elnöke a javaslatot egy levélben már megküldte Giuseppe Conte olasz miniszterelnöknek és Matteo Salvini belügyminiszternek.

A bevándorlásellenes Liga kormánypárt elnöke, Salvini szerdán azzal fenyegette meg a segélyszervezetet, hogy az olasz hatóságok elkobozzák a hajót, ha az ország területi vizeire engedély nélkül belép. Emellett a Proactiva Open Arms súlyos pénzbírságot is kockáztat.

Az Európai Parlament elnöke hajón rekedt migránsok elosztását sürgeti

A hajó által kimentett migránsok számára azonnali segítség nyújtására, valamint „tisztességes elosztásuk” megszervezésére kérte az Európai Bizottság leköszönő elnökét David Sassoli, az Európai Parlament új elnöke csütörtökön.

Az új összetételű képviselőtestület elnöke Jean-Claude Junckernek írt levélben hangsúlyozta, azokban az időkben, amikor az önérdek előtérbe kerül, az uniós intézmények számára különösen fontos kötelezettségeinek teljesítése, amely a gyors humanitárius beavatkozás koordinálását és a migránsok tisztességes elosztásának megszervezését jelenti. Noha a humanitárius segítségnyújtásnak önkéntesnek kell lennie, a helyzet súlyossága azonnali fellépést igényel - húzta alá.

„Ha az Európai Unió közömbös marad a hajón rekedt menekültek sorsa iránt, azzal a szenvedést szenvedésre halmozza. Biztos vagyok abban, hogy szívük legmélyén az európai szerződések őrei is úgy gondolják, hogy ez nincs rendjén” - fogalmazott.

Kiemelte, ha Európa nem tudja megvédeni a jobb életre törekvőket, az azt jelenti, hogy „elvesztette szívét és lelkét”. Mint már sokszor tette, az Európai Parlament támogatni fogja az Európai Bizottságot erőfeszítéseiben - tette hozzá David Sassoli.

Kapcsolódó írásaink