Külföld

Tovább feszíti a húrt India

Félkatonai csapatok példátlan beözönléséről számolt be a DPA hírügynökség a vitatott Kasmír tartományból

Alacsonyabb szinte helyezte diplomáciai kapcsolatait Indiával Pakisztán, miután napok óta tart Kasmír biztonsági zárlata, és Újdelhi továbbra is kitart a tartomány különleges státuszának visszavonása mellett.

Tovább feszíti a húrt India
Pakisztánban heves tüntetések törtek ki az indiai lépés ellen tiltakozva
Fotó: AFP/Arif Ali

Szerdán immáron harmadik napja tartott a biztonsági zárlat Kasmír indiai fennhatóság alatt álló részén, nem hivatalos jelentések szerint a térségben tüntetések és letartóztatások zajlanak, a kommunikációs csatornák pedig nem működnek. A DPA német hírügynökség tudósítása szerint az utóbbi napokban félkatonai csapatok eddig példátlan mértékű beözönlését tapasztalták a hétmilliós, többségében muszlimok lakta térségben. Az indiai kormány a hét elején döntött arról, hogy visszavonja Kasmír különleges alkotmányos státusát, ami szinte autonómiát biztosított a tartománynak.

A DPA tudósítása idézi egy helyi politikus, Sah Fejszál Facebook-bejegyzését, amelyben arról írt, hogy Kasmír „eddig példátlan” zár alatt áll, a térség egyes részein kijárási tilalom van érvényben. A poszt szerint nincsenek hivatalos jelentések erőszakról vagy gyilkosságokról, ugyanakkor szórványos incidensek előfordulnak, említést tesz például kövekkel dobálózó tüntetőkről.

A DPA hírügynökség idézi a PTI indiai hírügynökség eddig meg nem erősített értesülését, miszerint több mint 100 embert vettek őrizetbe.

Újdelhi elképzelése szerint Dzsammu és Kasmír elveszíti szövetségi tagállami státusát, és kisebb hatáskörrel rendelkező szövetségi területté válik.

Pakisztán alacsonyabb szintre helyezi diplomáciai kapcsolatait Indiával – jelentette be szerdán a pakisztáni nemzetbiztonsági bizottság. A pakisztáni vezetés közlése szerint a döntés értelmében kiutasítják India iszlámábádi nagykövetét, felfüggesztik a kétoldalú kereskedelmet Újdelhivel, és felülvizsgálják a kétoldalú megállapodásokat is. Iszlámábád emellett bejelentette, hogy az ENSZ BT elé viszi a vitatott hovatartozású terület ügyét. Az indiai külügyminisztérium egyelőre nem reagált az erről szóló bejelentésre.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom