Külföld

Merénylet kitervelése miatt elítéltek egy nőt Franciaországban

Hétévi börtönre ítéltek szerdán Párizsban egy radikalizálódott lányt, akit 18 éves korában, 2016-ban vettek őrizetbe, mert merényletet tervezett elkövetni az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet nevében.

Merénylet kitervelése miatt elítéltek egy nőt Franciaországban
Az ügyészség július 12-én tízévi börtön kiszabását kérte a most 23 éves nőre
Fotó: AFP/Nicolas Guyonnet/Hans Luca

A büntetőbíróság döntése értelmében a vádlott büntetése kétharmadának letöltése előtt nem kaphat enyhítést. Ötéves szociális és jogi megfigyelését is elrendelték. Az ügyészség július 12-én tízévi börtön kiszabását kérte a most 23 éves nőre.

Az IÁ propagandáját hirdető Janna C.-t 2016. július 10-én vették őrizetbe a közép-franciaországi Clermont-Ferrand egyik közparkjában, miután üzeneteiben és a családtagjaival közölte, hogy merényletet tervez.

A lány az előállítása előtti napon az interneten az után kutakodott, hogyan lehet robbanóövet gyártani, illetve a dzsihadisták által felkapott robbanószer, az aceton-peroxid (TATP) előállításának technikáját kereste. A Snapchat nevű multimédiás üzenetküldő alkalmazáson pedig randevúra hívott „az örök paradicsomban”.

„Akkoriban magamon kívül voltam (.), és teljesen normálisnak tűnt elkövetni egy merényletet” - indokolta szándékait a nő a tárgyaláson.

A nyomozás azután indult el, hogy az IÁ francia propagandistája, Rachid Kassim franciaországi merényletek elkövetésére szólította fel a terrorszervezet követőit a Telegram közösségi portál egyik csoportjában. A nyomozók úgy bukkantak az akkor még kiskorú Janna C. nyomára, hogy üzeneteket váltott a csoport létrehozójával, akit megfigyeltek. A másik nőt azért ítélték el, mert merénylet elkövetésére biztatta a kiskorú Jannát, és ezután Szíriába akart távozni; a nő ezt végig tagadta. A bíróság bűnösnek találta Janna C.-t robbanószeres erőszakcselekmény kitervelésében, de a Szíriába való távozási szándékban nem.

Egy másik radikalizálódott nőt, a 25 éves Djelika S.-t, aki szoros kapcsolatban állt az interneten Jannával, és közös felvételt is posztoltak, hatévi börtönre ítélt a bíróság. A zavaros személyiségű nő bevallotta a francia rendőröknek, hogy Jannával két merényletben járókelőket akartak megkéselni, „hogy minél több embert megöljenek”. A vallomást ügyvédje távollétében tette, és a bíróság nem használta fel. Végül csak a Szíriába való távozási szándéka miatt ítélték el, az ügyész nyolc év börtön kiszabását kérte.