Külföld

„Kína katonai agressziója és zsákmányszerző gazdasági stratégiája sérti a nemzetközi rendet”

Kína katonai agressziója és zsákmányszerző gazdasági stratégiája sérti a nemzetközi szabályokon alapuló rendet - jelentette ki szerdán Tokióban Mark Esper amerikai védelmi miniszter.

„Kína katonai agressziója és zsákmányszerző gazdasági stratégiája sérti a nemzetközi rendet”
Esper: Az amerikai kormányzat továbbra is elkötelezett Észak-Korea „teljes és visszafordíthatatlan” nukleáris leszerelésének az ügyében
Fotó: AFP/Aris Oikonomou

„Kína folytatja a térségbeli helyzet megingatását. Katonai agressziója és zsákmányszerző gazdaságának kitervelt stratégiája sérti a nemzetközi szabályokon alapuló rendet, amelyeket mi igyekszünk fenntartani” - fejtette ki a miniszter Abe Sindzó japán miniszterelnökkel folytatott tárgyalásain a dpa német hírügynökség jelentése szerint.

Bírálata két nappal azután hangzott el, hogy Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter devizaárfolyam-manipulátornak minősítette Kínát, azzal vádolva meg a pekingi vezetést, hogy szándékosan gyengíti nemzeti valutáját. Az amerikai pénzügyminisztérium ekkor - megjegyezve, hogy Kínában nem új gyakorlat a nemzeti fizetőeszköz, a jüan leértékelése -, leszögezte: „az elmúlt napokban Kína konkrét lépéseket tett valutája leértékelésére, miközben fenntartja külföldi valutában meglévő tartalékait”. 

Esper szerdán hozzátette, hogy az amerikai kormányzat továbbra is elkötelezett Észak-Korea „teljes és visszafordíthatatlan” nukleáris leszerelésének az ügyében.

Észak-Korea kedden kora reggel két rakétát lőtt ki az ország nyugati partjáról a Japán-tenger felé. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető azt mondta, hogy a két rakétakísérlet figyelmeztetés volt az Egyesült Államoknak és Dél-Koreának, hogy hagyjanak fel közös hadgyakorlataikkal a Koreai-félszigeten és térségében.

Az amerikai védelmi miniszter a nap folyamán megbeszélést folytat japán hivatali partnerével, Ivaja Takesivel, várhatóan elsősorban a japán és a dél-koreai hírszerzés szorosabb együttműködéséről beszélnek. 

Szöul és Tokió között az elmúlt hetekben kiéleződött a feszültség, mert Japán a múlt héten eltávolította Dél-Koreát különleges kereskedelmi státusú partnereinek listájáról, tovább rontva ezzel a két ország viszonyán, amely amúgy is feszült a háborús kényszermunka kompenzációját övező viták miatt. Ezt követően Dél-Korea jelezte, hogy szintén törli Japánt különleges kereskedelmi státusú partnereinek listájáról. Esper kedden tokiói látogatása előtt is a feszültség csökkentésére szólította fel a két országot, egyúttal azt javasolta nekik, hogy figyelmüket fordítsák Kína és Észak-Korea felé.

Júliusi hivatalba lépése óta a mostani Esper első hivatalos külföldi útja.

Kapcsolódó írásaink

Újabb amerikai importvám kínai árukra

ĀAz új intézkedés fogyasztási cikkek széles körét érinti, mobiltelefonoktól kezdve laptopokon és játékszereken keresztül a cipőkig, ami nem tesz jót a feldolgozóiparnak

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom