Külföld

Egy hétvégén csapott le a szélsőbal és -jobb

A texasi rasszista és az ohiói antifarajongó támadó több mint harminc embert gyilkolt meg, a mexikói külügyminiszter tegnap járt El Pasóban, Trump ma látogat a két helyszínre

Halálbüntetést kértek a rasszista El Pasó-i lövöldözőre, ugyanakkor a daytoni támadó úgy tűnik, szélsőbalos nézeteket vall.

Egy hétvégén csapott le a szélsőbal és -jobb
Marcelo Ebrard közölte: lehet, hogy kérni fogják az El Pasó-i elkövető kiadatását
Fotó: AFP/Getty/Mario Tama

Vádat emeltek hétfőn az El Pasó-i merénylet elkövetője ellen. A CNN televízió szerint az ügyész halálbüntetést kért a 21 éves Patrick Crusiusra. Mint arról lapunk is beszámolt, hétfőn huszonkettőre nőtt a támadás halálos áldozatainak száma, miután ketten belehaltak sérüléseikbe. Az interneten közzétett dokumentumokban a fiatal férfi a spanyol ajkú bevándorlókat azzal vádolta, hogy elveszik az amerikaiak­tól a munkát, és megváltoztatják az amerikai kultúrát.

Az ohiói Daytonban elkövetett tömeggyilkosságnál ugyanakkor a rendőrség arról számolt be, hogy egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy rasszista indíték állna mögötte. Sőt a rendőrség által agyonlőtt lövöldöző, Connor Betts Twitter-fiókja tele volt szélsőbaloldali bejegyzésekkel és az antifának nevezett, magukat antifasisztának minősítő, erőszakos mozgalmak iránti rokonszenvet tükröző üzenetekkel. A gyilkos Bernie Sanders és Elizabeth Warren szenátorok híveként jelenítette meg magát mikroblogjában.

Lindsey Graham republikánus és Richard Blumenthal demokrata párti szenátorok bejelentették, hogy olyan kétpárti törvényjavaslatot terjesztenek elő, amely pénzügyi alapot hoz létre az egyes tagállamok megsegítésére a hasonló tömeggyilkosságok megelőzésére. Barack Obama volt elnök pedig Twitter-üzenetben szólította fel az amerikaiakat, hogy utasítsák vissza az ország bármely vezetőjétől elhangzó olyan kijelentéseket, amelyek „táplálják a félelem és a gyűlölet légkörét, és elfogadhatóvá teszik a rasszizmust”.

Közben El Pasóban járt hétfőn Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter, és találkozott az áldozatok családtagjaival, majd Dee Margo polgármesterrel közösen tartott sajtóértekezletén közölte: országa készen áll arra, hogy az amerikai hatóságokkal együtt részt vegyen a nyomozásban, és változatlanul fontolgatja, hogy kiadatási kérelemmel forduljon Washingtonhoz az elkövető mexikói felelősségre vonása érdekében. Margo elmondta, hogy vasárnap telefonon beszélt Donald Trumppal, aki „nagy jóakarattal viseltetett, és minden segítséget megígért”. Az amerikai elnök egyébként ma látogat el a texasi városba és az ohiói Daytonba is.

Külügyminisztere nyilatkozatával összhangban Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök szigorúbb fegyverellenőrzési szabályok alkalmazására szólította fel az Egyesült Államokat, és közölte azt is, hogy a Mexikóban elkövetett bűncselekményekhez használt fegyverek hetven százaléka az Egyesült Államokból származik.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala pedig arra kérte kedden a kormányokat és a közösségimédia-cégeket: hozzanak együtt intézkedéseket a gyűlöletbeszéd terjedésének megfékezése érdekében.

Zárolt venezuelai vagyon és menekült gyerekek

Donald Trump amerikai elnök hétfőn este rendelettel zároltatta a venezuelai kormány minden vagyonát az Egyesült Államokban és megtiltotta külföldi állampolgároknak is, hogy pénzügyi tranzakciót hajtsanak végre Caracassal. Donald Trump azzal vádolta a Maduro-kormányt, hogy emberi jogi visszaéléseket követ el és korlátozza a sajtószabadságot. John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó hétfőn egy limai konferencián Iránhoz, Szíriá­hoz és Észak-Koreához hasonló „latorállamnak” minősítette Venezuelát, és felszólította Oroszországot, hogy ne támogassa Madurót. Közben a kolumbiai kormány bejelentette, hogy a venezuelai menekültek Kolumbiában született gyermekei megkaphatják az ország állampolgárságát, ha szüleik törvényesen lépték át a határt. (UT)

Kapcsolódó írásaink