Külföld

Daytonba és El Pasóba látogatott az elnök

Kettős mércére figyelmeztetett Trump: Obamát nem támadták tömeggyilkosságok miatt

Sok vitát váltott ki Donald Trump látogatása az ohiói Daytonban és a texasi El Pasóban, a hétvégi két lövöldözés helyszínén. Az amerikai elnök ugyanakkor felhívta a figyelmet a kettős mércére: elődjét, Barack Obamát nem kritizálták az elnöksége alatt történt harminckét tömeggyilkosságért.

Daytonba és El Pasóba látogatott az elnök
Az amerikai elnököt tüntetők és fegyverellenes aktivista ellentüntetők is várták
Fotó: AFP/Scott Olson

El Pasóba és Daytonba, a hétvégi két tömeggyilkosság helyszíneire látogatott tegnap Donald Trump amerikai elnök, lapzártánkkor még tartott a programja.

Az ügy körül sok a vita, az elnök egy nappal a szomorú apropójú látogatás előtt még hivatali elődjével, Barack Obamával folytatott szópárbajt. Obama hétfőn a Twitteren közzétett közleményében felszólította az amerikaiakat, hogy utasítsák vissza az ország bármely vezetőjétől elhangzó azon kijelentéseket, amelyek „táplálják a félelem és a gyűlölet légkörét, és elfogadhatóvá teszik a rasszizmust”. Donald Trump erre válaszolva szintén Twitteren tette fel a kérdést: „Vajon George Bush bírálta-e valaha is Obamát a Sandy Hookban elkövetett tömeggyilkosság miatt?”. A connecticuti Newtown városka Sandy Hook nevű általános iskolájában 2012 decemberében egy 20 éves fiatalember követett el tömeggyilkosságot. Trump megjegyezte: Obama elnökségének nyolc esztendejében 32 tömeggyilkosság történt. „Mégsem az volt az általános vélekedés, hogy Obama elvesztette az ellenőrzést a dolgok felett” – írta az elnök.

Az El Pasó-i lövöldöző a fehér felsőbbrendűség nevében cselekedett, de a daytoni támadó, Connor Betts indítékai még mindig nem ismertek a rendőrség előtt, de ismerősei beszámolói szerint már régóta ismerkedett erőszakos ideológiákkal – írta a Dayton Daily News. Korábban a Ku Klux Klán egyik kilenc fős tüntetésén körülbelül ötszáz antifa társával ellentüntetőként jelent meg fegyverrel az oldalán.

Miközben egyébként a demokraták folyamatosan támadják Trumpot, Bernie Sanders kampányának munkatársai egyszerre hibáztatják az elnököt az El Pasó-i lövöldözés miatt, és tagadják, hogy Sandersnek bármi köze lenne a daytoni esethez, ahol a támadó az ő követője és a szocializmus híve volt – írta a Breitbart.

A daytoni lövöldöző Sanders és Elizabeth Warren elnökjelöltekkel szembeni rajongására és „antifa” kötődésére Donald Trump is felhívta a figyelmet tegnapi Twitter-bejegyzésében.

Az ohiói városban, amelynek kórházában kereste fel az áldozatokat a média kizárásával az elnök, tüntetők várták Trumpot. Nan Whaley polgármester előzetesen azt mondta, hogy bár üdvözölni fogja az elnököt, de a „retorikája közösségünk sok tagja számára okozott fájdalmat”. Ugyanakkor későbbi Twitter-üzenetében arról írt, hogy a fegyverviselési törvények szigorítását kérte az elnöktől.

Egyébként az Axios portál arról cikkezett, hogy a múlt héten a közösségi médiában a fegyvertartás témája megelőzte a korábban éllovas bevándorlást, ugyanakkor a híradások, és az áldozatokról vagy a hősies viselkedésről szóló cikkek érték el a legtöbb embert, a politikai kommentárok kevésbé.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom