Külföld

Ciprus ötezer migráns átvételére kérte az uniós tagállamokat

Ciprus ötezer menedékkérő átvételére kérte a többi európai uniós tagállamot amiatt, hogy az országba egyre nagyobb számban érkeznek illegális bevándorlók - derült ki Konsztantinosz Petridesz ciprusi belügyminiszter hétfőn megírt segélykérő üzenetéből, amelyet az Európai Bizottságnak és több tagországnak küldött.

Ciprus ötezer migráns átvételére kérte az uniós tagállamokat
Tavaly összesen több mint 580 ezren nyújtottak be menedékkérelmet az EU-ban
Fotó: AFP/Christina Assi

A belügyi tárca vezetője levelében azt nyilatkozta: „Be kell vallanom, hogy a lehetőségeink és a forrásaink már rég kimerültek, és ezzel azt kockáztatjuk, hogy nem tudunk segíteni azoknak, akik valóban védelemre jogosultak” - írta a Politico.

Az unióban a népességhez viszonyítva a 850 ezer lakosú szigeten terjesztették be a legtöbb menedékkérelmet 2018-ban. Az EU statisztikai hivatala (Eurostat) szerint tavaly 7610 ember folyamodott ilyen kérvénnyel a szigetország hatóságaihoz, 70 százalékkal többen, mint az azt megelőző évben. A menedékkérők csaknem egynegyede szíriai állampolgár.

Petridesz arról számolt be levelében, hogy 2019 első felében mintegy hétezer további illegális bevándorló érkezett a sziget görögök lakta felére a szakadár Észak-ciprusi Török Köztársaság felől vagy közvetlenül Törökországból tengeri úton. Tavaly összesen több mint 580 ezren nyújtottak be menedékkérelmet az EU-ban.

Az Európai Bizottság szerdán megerősítette, hogy megkapták a ciprusi belügyminiszter levelét. Az uniós végrehajtó testület egyben rávilágított, hogy szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és már jelentősen kiszélesítette a Ciprusnak szánt támogatást. „Az Európai Bizottság és az uniós ügynökségek készen állnak szükség esetén további segítséget nyújtani” - tette hozzá a brüsszeli szóvivő.

Kapcsolódó írásaink

„Nem hozhatjuk egész Afrikát Európába”

ĀA valódi megoldás nem az elosztás, hanem a helyben segítés és az illegális migráció, az embercsempészet elleni harc – nyilatkozta lapunknak Paolo Grimoldi, az olasz Liga parlamenti képviselője

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom