Külföld

Rasszista terrortámadás: húsz halott El Pasóban

Texas „hispán inváziójára” hivatkozva nyithatott tüzet a huszonegy éves texasi férfi egy bevásárlóközpontban az Egyesült Államokban, a christchurchi merénylőt éltetve

A spanyol–amerikaiakkal szembeni gyűlölet vezethette a férfit, aki El Pasóban egy bevásárlóközpontban megölt húsz embert.

Rasszista terrortámadás: húsz halott El Pasóban
Greg Abbott kormányzó (középen) és Dee Margo polgármester (jobbra)
Fotó: AFP/Joel Angel Juarez

Texas történelmének egyik leghalálosabb napja ez, húsz ártatlan ember vesztette életét El Pasóban, és több mint két tucat megsebesült – mondta egy sajtótájékoztatón Greg Abbott, Texas állam kormányzója, miután az amerikai város Walmart bevásárlóközpontjában szombat délelőtt egy férfi tüzet nyitott az ott vásárlókra. Az oldalán álló rendőrfőnök, Greg Allen ezt azzal egészítette ki, hogy pontosan 26 sebesültről van szó. A halottak között három mexikói állampolgár, a sebesültek között hat mexikói van.

A merénylettel gyanúsított, ellenállás nélkül elfogott személy egy 21 éves fehér férfi. Az automata fegyverrel tüzet nyitó támadó egy Allen nevű kisvárosban élt Dallas mellett, körülbelül ezer kilométerre El Pasótól. A rendőrfőnök közölte, hogy az előzetes nyomozás alapján feltehető, hogy gyűlöletből elkövetett bűncselekmény történt. Az Egyesült Államokban ez alatt azt értik, hogy a támadó a származása, bőrszíne, vallása vagy szexuális irányultsága alapján választja ki az áldozatait.

Ezt támaszthatja alá az is, hogy körülbelül húsz perccel a rendőrségre befutó első segélyhívások előtt az interneten közzétettek egy dokumentumot, amelyet valószínűleg az El Pasó-i gyilkos töltött fel, és amelyben a támadást válasznak nevezik Texas „hispán inváziójára”, amely „kultúra- és etnikumcserét” eredményezne. A feltöltött négyoldalas kiáltvány egyébként támogatásáról biztosította a férfit, aki az új-zélandi Christchurchben 51 embert ölt meg márciusban egy mecsetben.

Az amerikai igazságügyi minisztérium tegnap este bejelentette, hogy „belföldi terrorcselekményként” kezelik az El Pasóban elkövetett tömegmészárlást. John Bash, a minisztérium ügyésze azt is közölte: gyűlöletből elkövetett szövetségi bűncselekmény miatti vádemelésre készülnek az elkövető, a 21 éves Patrick Wood Crusius ellen. Jaime Esparza texasi kerületi ügyész bejelentette: Texas állam azt tervezi, hogy halálbüntetést kér az elkövetőre.

Az El Pasó-i támadást Donald Trump amerikai elnök „gyávaságnak” nevezte, és kijelentette, hogy „nincsenek olyan indokok vagy kifogások, amik valaha is igazolhatnák ártatlan emberek meggyilkolását”.

A város polgármestere, Dee Margo tragédiának nevezte a történteket, és elmondta, hogy sokk hatása alatt áll. A hírek hallatán Beto O’Rourke demokrata elnökjelölt-aspiráns, aki El Paso szülöttje, jelezte: úgy tervezi, mielőbb visszatér a városba.

Ferenc pápa imával emlékezett meg vasárnap a Szent Péter téren az Államokban egymást követő fegyveres támadások áldozatairól.

Ohióban is lövöldözés történt

Helyi idő szerint szombat éjfél után az Ohio állambeli Daytonban is történt egy fegyveres támadás: egy férfi tüzet nyitott egy bárban, és a legfrissebb hírek szerint tíz ember meghalt a támadóval együtt, és legalább 16 embert szállítottak kórházba sebesülésekkel. A rendőrség megerősítette, hogy a helyszínre kiérkező rendőrök lőtték le a támadót. Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy volt a támadónak egy tettestársa is, de Matt Carper rendőrparancsnok sajtótájékoztatóján ezt nem erősítette meg, s azt mondta, hogy a támadó gyaníthatóan egyedül volt. Puskát használt, és több tárat lőtt ki.
(UT)

Röviden

Egy új moszkvai nagykövet szükségességéről is egyeztetett Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök a napokban folytatott telefonbeszélgetésében – jelentette péntek este a CNN hírtelevízió meg nem nevezett kormányzati tisztségviselőre hivatkozva. Az Egyesült Államok jelenlegi nagykövete az 59 esztendős Jon Huntsman, Utah állam korábbi kormányzója, a 2012-es elnökválasztás egyik elnökjelölt-aspiránsa.

Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy már nem John Ratcliffe republikánus képviselő a jelöltje az Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) élére. Ratcliffe jelölése hivatalosan nem történt meg, Trump csupán egyik Twitter-bejegyzésében jelezte, hogy őt jelölné a valamennyi amerikai hírszerző ügynökséget összefogó szervezet élére, de a képviselő elleni támadások olyan erőteljesek voltak, hogy Trump visszavonta a lehetséges jelölését.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminisztert a múlt hónapban meghívták a Fehér Házba, hogy találkozzon Donald Trump amerikai elnökkel – számolt be a The New Yorker cím hetilap névtelenül nyilatkozó amerikai és iráni forrásokra, valamint egy bennfentes diplomatára hivatkozva.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom