Külföld

ENSZ: Újabb terrorhullám jöhet az idén

A világszervezet szerint veszélyt jelentenek a börtönökből szabaduló szélsőségesek is ­– Az Iszlám Állam nagyszabású merényletekre készülhet Európában

Rémisztő képet vetít előre az ENSZ friss jelentése, amelyben azt írták, még az év vége előtt újabb terrorhullám érheti el Európát. Az uniós bizottság pedig ezek után drónokkal elkövetett terrortámadások veszélyére figyelmeztetett.

ENSZ: Újabb terrorhullám jöhet az idén
Uniós országok rendőrei vesznek részt egy terrorelhárító gyakorlaton
Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard

Nem múlt el az iszlamista terrorizmus veszélye a világban, az átmeneti nyugalom megtévesztő lehet az ENSZ friss jelentése szerint, amelyben közölték, még az év vége előtt újabb terrorhullám következhet be. A The Guardian által idézett dokumentumban az ENSZ Biztonsági Tanácsának szakértői többek között arra jutottak, hogy annak a körülbelül harmincezer szélsőségesnek, akik az Iszlám Államhoz csatlakoztak, nagy része továbbra is életben lehet. Mint írták, néhányan beállhattak az Al-Kaida soraiba vagy más felemelkedő terrorszervezethez, közülük többen pedig ilyen csoportok vezetőivé válhatnak, vagy hazatérve radikalizációs feladatokat láthatnak el.

A jelentés összegzésében az egyik legnagyobb veszélynek a börtönökben fogvatartottak radikalizációját tartják, valamint azt, hogy hamarosan szabadulhatnak azok az Iszlám Állammal való kapcsolatuk miatt elítélt emberek, akik a 2014 utáni első hullámban tértek haza Szíriából. A deradikalizációs programok pedig nem érték el a várt sikert. A terrorszervezet mindemellett több tíz, akár százmillió dollárt menekíthet ki Irakból és Szíriából, amely összeget terrortámadások elkövetésére is költhetik.

Az Európai Bizottság (EB) a drónok bevetésével elkövetett terrortámadások veszélyére is figyelmeztetett. Julian King, az EB terrorizmus elleni küzdelemért felelős tagja a Welt am Sonntag című német lapnak elmondta, a pilóta nélküli légi járművek egyre nagyobb teljesítményűek és egyre „okosabbak”, így nemcsak a törvényes felhasználás területén erősödik vonzerejük, hanem ellenséges cselekmények elkövetésére is mind alkalmasabbá válnak.

Elmondása szerint a brüsszeli bizottság szoros figyelemmel követi, hogy a folyamat milyen biztonsági fenyegetéseket jelent. King hozzátette, támogatják a tagállamokat az információk cseréjét szolgáló hálózatok kiépítésében és a nemzetközi fellépés erősítésében, a Bizottság több pénzügyi támogatást is biztosít a fenyegetés elhárítását célzó projektekre.

A Welt am Sonntag értesülése szerint a francia biztonsági szervek terrorizmus elleni védelem összehangolásával foglalkozó egysége, az UCLAT szerint egy drónnal elkövetett merényletben a terroristák biológiai fegyvert vethetnének be a távirányítással működő repülő szerkezettel.

Egy másik német lapban ismertetett felmérés szerint pedig Németországban a lakosság 47 százaléka nem érzi magát biztonságban. A Bild am Sonntagban közölt vizsgálat alapján a nők körében 51 százalék nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy kellőképpen védik-e Németországban a polgárokat a bűnözéstől. A lap a bűncselekményekkel kapcsolatban kiemelte, az erőszakos bűneseteknél a gyanúsítottak körében aránytalanul sok a nem német állampolgár. A frankfurti főpályaudvaron múlt hétfőn egy eritreai férfi gyilkolt meg a vonat alá lökve egy nyolcéves gyermeket.

Kapcsolódó írásaink