Külföld

Donald Trump: A nemzetnek el kell ítélnie a rasszizmust és a fehér felsőbbrendűséget

A nemzetnek el kell ítélnie a rasszizmust és a fehér felsőbbrendűséget - hangsúlyozta hétfőn Donald Trump amerikai elnök, reagálva a hét végén elkövetett, számos halálos áldozatot és sebesültet követelő két tömegmészárlásra. 

Donald Trump: A nemzetnek el kell ítélnie a rasszizmust és a fehér felsőbbrendűséget
Donald Trump a tömegmészárlásokra reagált
Fotó: AFP/NurPhoto/Cheriss May

„Nemzetünknek egyhangúlag kell elítélnie a rasszizmust, az elvakultságot és a fehér felsőbbrendűséget” - fogalmazott az amerikai elnök a Fehér Házból valamennyi amerikai tévécsatornán élőben közvetített beszédében. Hozzáfűzte: „ezekre az ideológiákra vereséget kell mérni, a gyűlöletnek nincs helye Amerikában”. 

Trump az internetet, a sajtót, a videojátékokat okolta e gyűlöletből fakadó bűncselekményekért. Az internetet veszélyesnek nevezte - ahogyan fogalmazott: - „a radikalizálódott és zavart elméjűek számára”, a videojátékokról pedig úgy vélekedett, hogy „ünneplik” az erőszakot. „Fel kell hagynunk az erőszak dicsőítésével társadalmunkban” - szögezte le. 

Belföldi terrorizmusnak minősítette a szombaton a texasi El Pasóban és vasárnapra virradóra pedig az ohiói Daytonban elkövetett tömeggyilkosságokat. Közölte: utasítja az igazságügyi minisztériumot a törvényhozásnak teendő olyan javaslatra, amely biztosítja, hogy „a gyűlöletbűncselekmények és a tömegmészárlások elkövetői halálbüntetést kapjanak”. Hozzátette: a halálbüntetést ezekben az esetekben „gyorsan, határozottan és évekig tartó szükségtelen késlekedés nélkül” kell meghozni. 

Donald Trump sürgette a mentális betegségekre vonatkozó törvények reformját, mondván, az esetleges fenyegetések elkerülése végett jobban és korábban kell azonosítani az ilyen betegségekkel küszködőket. „Ha szükséges, a várhatóan erőszakos cselekményeket elkövetőket el kell különíteni a társadalomtól” - fogalmazott, egyértelműen a mentális betegségeket és a gyűlöletet, nem pedig a fegyvertartást téve felelőssé a történtekért. 

Beszédében nem tért ki az egyik, hétfőn reggeli Twitter-bejegyzésében foglaltakra: a bevándorlási reformra. A beszéde előtt ugyanis azt írta mikroblogjában: „a jelenlegi törvényhozásnak iszonyúan szüksége van egy bevándorlási reformra. Valami jót, hacsak nem nagyszerűt kell kihoznunk e két tragikus eseményből”.

Kapcsolódó írásaink