Külföld

A bajor belügyminiszter szerint a menedékkérők befogadása kockázatokkal jár

Az erőszakos bűncselekmények kockázatának növekedésével jár a menedékkérők befogadása, és ezt nem szabad elhallgatni - mondta a bajor tartományi belügyminiszter egy hétfői lapinterjúban.

A bajor belügyminiszter szerint a menedékkérők befogadása kockázatokkal jár
Joachim Herrmann kijelentette: „Minden egyes újonnan érkező ember további kockázatokat hurcolhat be magával”
Fotó: AFP/Nurphoto/Alexander Pohl

Ugyanakkor általánosítani sem szabad, hiszen „nem minden külföldi bűnöző” - húzta alá Joachim Herrmann a Passauer Neue Presse című lapban közölt interjúban az utóbbi napok országszerte megdöbbenéssel fogadott halálos kimenetelű bűncselekményeivel kapcsolatban, amelyekkel menedékkérőként érkezett embereket gyanúsítanak.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa kifejtette, hogy „más kultúrkörökből érkező emberek érkeznek hozzánk, akiknek hazájában az erőszakmentesség nem olyan magától értetődő, mint nálunk”.

Hozzátette: „nagyon világosan ki kell mondani, hogy olyan emberek érkeznek, akik sokkal gyorsabban alkalmaznak erőszakot a konfliktusokban”, mint a befogadó társadalom tagjai, ezért az erőszak „megnövekedett kockázatával van dolgunk, amit a kriminalisztikai statisztikák is egyértelműen megmutatnak”.

A megoldást a következetesség jelenti, a „következetes fellépés, következetes büntetés, adott esetben következetes kiutasítás” szükséges - mondta Joachim Herrmann.

Hangsúlyozta, hogy Bajorországban a bűnözés harminc éve a legalacsonyabb szintre süllyedt. Azonban a bevándorlás nélkül még kisebb lenne az erőszakos bűncselekmények száma. Ezért „a naiv álmodozóknak, akik úgy tesznek, mintha a bevándorlással csak egy kicsivel több multikulti lenne, és semmi egyéb nem változik, világosan el kell mondani, hogy ugyan érvényes a menedékjog, de nem tudunk mindenkit befogadni” - mondta.

A korlátlan befogadás túlterhelné a társadalmat - tette hozzá a bajor belügyminiszter, kiemelve: „minden egyes újonnan érkező ember további kockázatokat hurcolhat be magával”.

Joachim Herrmann sürgette a menekültügyet uniós szinten szabályozó - úgynevezett dublini - előírások átdolgozását, az állandó belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetről pedig elmondta: „nyilvánvalóan nem engedhetünk meg magunknak teljesen nyitott határokat Európán belül, különösen addig nem, amíg nincsenek biztosítva az EU külső határai”.

Kiemelte, hogy a hatóságoknak tudniuk kell, ki tartózkodik az ország területén, ezért „intelligens határellenőrzési megoldásokra van szükség Európán belül, amelyek nem vezetnek állandó dugókhoz”.

Kapcsolódó írásaink