Külföld

Több NGO-hajó indult Líbia felé, az olasz kormány tovább szigorít

Több nem kormányzati szervezet (NGO) hajója készül elindulni Líbia irányába a migránsok kimentésére vasárnapi olasz sajtójelentések szerint, miközben a római parlament a Matteo Salvini belügyminiszter migrációs intézkedéseinek szigorítását készül elfogadni, akár egymillió eurós szankciókkal sújtva az ilyen tevékenységet végző NGO-hajókat.

 A Mediterranea Saving Humans olasz civilszervezet bejelentette, hogy a Mare Jonio nevű hajója kész ismét Líbia felé elindulni a szicíliai Agrigento kikötőjéből. 

A Mare Jonio hajót az olasz hatóságok május 10-én lefoglalták, amikor 30 migránssal a fedélzetén olasz vizekre lépett. A hajó hatósági lefoglalását a szicíliai ügyészek most feloldották.

A szervezet azt követően döntött munkája folytatásáról, hogy a líbiai belügyi hatóságok bejelentették, három migránstábort készülnek bezárni, ami a Líbiából induló migráció felerősödéséhez vezethet.

Ezzel egy időben a francia székhelyű Sos Méditerranée és a Svájcban bejegyzett Orvosok Határok Nélkül nevű segélyszervezet közölte, hogy közös hajóval újraindítják a földközi tengeri műveleteiket. A két szervezet a norvég felségjelzésű Ocean Viking nevű hajóval a franciaországi Marseillesből indul útnak a líbiai partok felé. A mintegy 70 méteres hajón több mint 30 emberrel kel útra, köztük orvosok és önkéntesek is vannak. Az Il Giornale olasz jobbközép napilap értesülései szerint a hajót a két NGO napi 14 ezer euróért bérli. Az Ocean Viking vízre engedése "kihívás" az olaszországi kikötőket lezáró római kormány felé - vélte az olasz napilap. 

A két civilszervezet az Ocean Vikinggel a korábbi Aquarius nevű hajót helyettesíti, amely 2016 és 2018 között közel 30 ezer embert vett fedélzetére a líbiai partoknál és szállította többségükben Olaszországba. A panamai felségjelzésű Aquariustól tavaly decemberben a közép-amerikai állam megvonta a hajózási engedélyt.

Fedélzetén 123 személlyel kikötőt keres a Proactiva Open Arms spanyol civilszervezet hajója is. A hajó Líbiából először az olaszországi partok felé vette az irányt, de az olasz hatóságok csak két, gyermekét váró nő partra szállását engedélyezték. A hajó befogadását a spanyol Valencia polgármestere jelezte. 

A római parlament felsőháza kedden szavaz a Matteo Salvini olasz belügyminiszter migrációs-nemzetbiztonsági törvénycsomagjáról, amelyre a képviselőház már július 25-én igent mondott. Az intézkedések tovább szigorítják a római kormány eddigi migrációs politikáját, a többi között egymillió euróra emelik az olaszországi partokra migránsokkal érkező NGO-hajókra kivethető szankciók felső határát.

Marco Minniti, a korábbi olasz balközép kormány belügyminisztere, aki 2017 nyarán úgynevezett magatartási kódexxel akarta szabályozni az NGO-k földközi-tengeri munkáját, a La Repubblica balközép olasz napilapnak vasárnap azt mondta, Líbiában a helyzet teljesen kicsúszott az ellenőrzés alól, ami humanitárius vészhelyzethez vezethet.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom