Külföld

Partra szálltak Máltán az Alan Kurdin hajón lévő migránsok

Döntés született a Sea-Eye német segélyszervezet Alan Kurdi nevű mentőhajóján tartózkodó negyven migráns sorsáról, akik vasárnap partra szállhatnak Máltán, hogy aztán útnak induljanak az őket befogadó európai uniós országokba.

Partra szálltak Máltán az Alan Kurdin hajón lévő migránsok
Képünk illusztráció!
Fotó: FEDERICO SCOPPA / AFP

Partra szálltak vasárnap délelőtt a Sea-Eye német segélyszervezet Alan Kurdi nevű mentőhajóján tartózkodó migránsok Máltán, ahonnan továbbindulnak az őket befogadó európai uniós országokba.

A Sea-Eye közölte, hogy miután a migránsok elhagyták az Alan Kurdi fedélzetét, a hajó haladéktalanul visszatér Líbia partjaihoz. „Humanitárius kötelességünknek tekintjük, hogy visszamenjünk ebbe a keresési-mentési övezetbe” - hangoztatta Gorden Isler szóvívó a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva. „Az emberek, akiket éjszakánként gumicsónakokra ültetnek, nem várhatnak, míg a politikusok visszatérnek nyári szabadságukról, hogy végre megoldásokat találjanak (a helyzetre)” - fűzte hozzá.

Bár egyelőre nem tudni, hogy mely uniós tagállamok fogadják be őket, Muscat megjegyezte, hogy egyikük sem marad Máltán.

A hajót működtető Sea-Eye a Twitteren azt írta, hogy sokan Németországban lelnek új otthonra.

Az Alan Kurdi szerdán vette fedélzetére a többségében elefántcsontparti és kameruni migránsokat Líbia partjainál egy süllyedő hajóról. A mentőhajó egy ideig Lampedusa szigeténél tartózkodott, de az olasz hatóságok megtiltották, hogy kikössön. Ezt követően Málta felé vette az irányt.

Eközben a Proactiva Open Arms spanyol segélyszervezet mentőhajója továbbra is kikötőt keres, ahol partra teheti 124 utasát. Az olasz hatóságok ezt a hajót sem engedték kikötni.

Olaszország és Málta vonakodik befogadni a civil szervezetek mentőhajói által felvett migránsokat. A két ország szerint az Európai Unió többi tagjának is ki kell vennie részét a terhekből. Az uniós tagállamoknak eddig nem sikerült megegyezniük egy elosztási mechanizmusról, ami felgyorsíthatná a hasonló helyzetek rendezését, így minden esetben egyedi megoldás születik.

Szeptemberben Máltán csúcstalálkozót tartanak az ügyben.

Kapcsolódó írásaink