Külföld

Leváltották a román oktatási minisztert a múlt héten eltűnt 15 éves lány ügye miatt

Leváltotta Viorica Dancila román kormányfő pénteken Ecaterina Andronescu oktatási minisztert, amiért a tárcavezető az áldozatot elmarasztaló megjegyzést tett a múlt héten eltűnt, a gyanú szerint megerőszakolt és megölt 15 éves lány ügyében.

Leváltották a román oktatási minisztert a múlt héten eltűnt 15 éves lány ügye miatt
Ecaterina Andronescu vállalhatatlan kijelentése miatt váltották le
Fotó: Facebook/Ministerul Educației

Andronescu az Antena 3 hírtelevízió csütörtök esti műsorában azt mondta: ő már „otthonról megtanulta, hogy ne üljön be idegen autóba”, arra utalva, hogy Alexandrát autóstoposként vette fel kocsijába a meggyilkolását később bevalló férfi.

Dancila Facebook-bejegyzésben közölte döntését, leszögezve: Andronescu televíziós nyilatkozata a megértés hiányáról tanúskodik. „Ez egy felelőtlen hozzáállás, amely nem tükrözi a kormány álláspontját, és nem akarom, hogy az általam vezetett kabinettel azonosítsák” - magyarázta döntését a miniszterelnök.

Mint írtuk, a múlt héten elrabolt, megerőszakolt és megölt Alexandra ügye hatalmas közfelháborodást váltott ki az országban, miután kiderült, hogy hiába hívta háromszor is a 112-es segélyhívószámot elrablója telefonjáról, a hatóságok nem voltak képesek idejében közbelépni, hogy megmentsék az életét. Az ügy kapcsán Nicolae Moga román belügyminiszter leváltotta az országos rendőrfőkapitányt, ezt követően a belügyminisztérium megtépázott tekintélyének megmentésére hivatkozva lemondott hivatali tisztéről.

Kapcsolódó írásaink

Lemondott a román belügyminiszter

ĀAzzal indokolta lemondását, hogy ezzel a gesztussal próbálja megmenteni a belügyminisztérium megtépázott tekintélyének maradékát

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom