Külföld

Nézőpont: Ursula von der Leyen látogatásai kedvezőek a visegrádi négyeknek

A Nézőpont Intézet elemzője Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének látogatássorozatát kedvezőnek tartja a visegrádi négyek (V4: Lengyelország, Csehország, Magyarország, Szlovákia) szempontjából.

Nézőpont: Ursula von der Leyen látogatásai kedvezőek a visegrádi négyeknek
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnöke
Fotó: AFP/OSCAR DEL POZO

Tóth Erik az M1 aktuális csatornán csütörtökön azt mondta, az új bizottsági elnök olyan országok vezetőivel találkozik majd, amelyek meghatározóak a V4-ek számára. Ráadásul ezek a találkozók megelőzik a nyugat-európai tagállamoknál tett látogatásokat - tette hozzá.

Kiemelte, Ursula von der Leyen két hét alatt több kedvező gesztust tett a V4-eknek és Közép-Európának, mint az Európai Bizottság korábbi elnöke, Jean-Claude Juncker az elmúlt öt évben összesen.

A bizottság új elnöke arra törekszik majd, hogy a kelet-, közép- és nyugat-európai érdekeket összhangba hozza, az Európai Bizottságot pedig mint a „szerződések őrét” képzeli el, ennek megfelelően nem politikai célzatú munkát végez majd - vélekedett.

Véleménye szerint ezeknek köszönhetően a bizottság elnöke és a magyar politikai vezetés között bizalmi viszony kezd kialakulni.

Kapcsolódó írásaink