Külföld

Kurz folytatná az FPÖ-vel, de nem minden áron

Heinz-Christian Strache szerint a Zöldek kormányra kerülése fenyeget

Nem maradt válasz nélkül, hogy Sebastian Kurz volt osztrák kancellár feltételekhez kötné a Néppárt (ÖVP) és a bevándorlásellenes Szabadságpárt (FPÖ) újabb összefogását.

Kurz – az őszi előre hozott választások fő esélyeseként – kedden az ORF-nek beszélt arról, hogy milyen koalíciós opcióra nyitott, azaz a közös bukásukat hozó Ibiza-botrány dacára újra együttműködne az FPÖ-vel. Az OE24-nek azonban már azt is hozzátette, hogy semmilyen új kabinet sem képzelhető el Herbert Kickl volt szabadságpárti belügyminiszter részvételével. Kurz egyébként maga is botrányba keveredett, ám ezúttal nem kellemetlen leleplező videó került elő  – bár egy rejtélyes portál azt is ígért – hanem kiderült, hogy az Ibiza-videó kikerülésekor kancelláriáján öt merevlemezről semmisítették meg az adatokat, ami egyrészt eleve gyanús, másrészt a távozó kormánynak át kell adnia az adatokat utódjának. A politikus szerint tanácsadói hibát követtek el, a törölt adatok érzékenyek voltak, de nem volt közük a botrányhoz.

Heinz-Christian Strache volt FPÖ-s alkancellár szerint Kurz megmutatta igazi arcát. Mint mondta, a volt kancellár először tőle, erős konkurenciájától szabadult meg, majd ígérete ellenére sem folytatta a kormányzást az FPÖ-vel, végül kizárta az együttműködést a szigorú bevándorláspolitikát folytató Kickllel. Strache úgy véli, a jelek szerint a régi ÖVP ismét átvette az irányítást, és vagy a liberális NEOS párttal és a Zöldekkel akar együttműködni, vagy újabb „káoszkoalíciót” alakítana a szociáldemokrata SPÖ-vel.

Az FPÖ főtitkára, Harald Vilimsky tegnapi közleményében úgy fogalmazott, egyértelmű, hogy Kurz a Zöldekkel készül összefogni. Hangsúlyozta, Norbert Hofer pártelnökkel a sikeres ÖVP–FPÖ-kormányzás folytatását szeretnék, a zöldek kormányra kerülését pedig csak egy erős Szabadságpárt tudja megakadályozni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom