Külföld

Jön a holland burkatilalom

Ideje megmutatni, hogy a saját törvényeink vagy a muszlim bevándorlóké az elsődlegesek – nyilatkozta lapunknak Marco van den Boomgaard, a Szabadságpárt politikusa

Szélsőséges iszlamisták fenyegetik az arc eltakarásának tiltására készülő hollandokat – ma „elszabadulhat a pokol”.

Jön a holland burkatilalom
Francia hétköznapok – nem teljes siker az ottani burkatilalom
Fotó: AFP/Philippe Lissac

Mától életbe lép Hollandiában az úgynevezett burkatilalom, hivatalos nevén az arcot eltakaró ruhadarabok részleges tilalma, amely vonatkozik a muszlim nők által viselt – a szemet szabadon hagyó – nikábra és – a szemeket is hálószerű anyaggal takaró – burkára is. Nem tiltja azonban a hajat eltakaró, ám az arcot szabadon hagyó hidzsáb viselését. Az új törvényt a középületekben, a tömegközlekedésen, iskolákban és kórházakban is érvényesítik, a büntetés mértéke pedig 150 euró (csaknem ötvenezer forint). Sajtójelentések szerint bár az utcákra nem vonatkozik a törvény, a rendőröknek igazoltatáskor joguk van levetetni a problémás ruhadarabot.

A NOS közszolgálató híradásában rámutatott, a törvény már 13 éve készül, azonban még mindig vannak megválaszolatlan kérdések. A tömeg­közlekedési vállalatok és a kórházvezetők is kijelentették ugyanis, nem vállalják, hogy fellépjenek a törvény betartatása érdekében. Mások mellett a szaúdi nagykövetség is figyelmeztette országa állampolgárait a törvény életbe lépésére. A hollandiai muszlimok részéről azonban ellenállás mutatkozik. Az Algemeen Dagblad nemrég arról írt, hogy a szélsőséges iszlamista tanokat képviselő, muszlim bevándorlók által alapított, NIDA nevű párt azt ígérte, mindenki büntetését kifizeti. Szélsőséges muszlimok sajtójelentések szerint azzal fenyegetőztek, „elszabadul a pokol”, ha életbe lép a törvény.

A szélsőségesek sajátos szövetségesre leltek, ugyanis az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet is ellenzi a tilalmat. Geert Wilders, a bevándorlás- és iszlamizációellenes Szabadságpárt (PVV) elnöke erre úgy reagált: az iráni nők hősies küzdelmet folytatnak, a börtönt kockáztatva, hogy ne kelljen kendőt viselniük, az AI „hamis szabadságharcosainak” inkább velük kellene törődnie. „A holland kormánynak ideje megmutatni, kinek a törvényei az elsődlegesek, a sajátunk vagy a muszlim bevándorlóké” – nyilatkozta lapunknak Marco van den Boomgaard, a PVV Zoetermeer városi politikusa. Hangsúlyozta, Mark Rutte liberális kormányfő tehet arról, hogy a helyzet idáig fajult. Megjegyezte, ha nem alkalmazzák a zéró tolerancia elvét, azzal rossz üzenetet küldenek a muszlim szélsőségeseknek.

Újabb migránsokkal tart Európa felé az Alan Kurdi

Engedélyezte az olasz belügyminisztérium annak a száztizenhat embernek a partra szállását, akiket a Gregoretti olasz hadihajó mentett meg a Földközi-tengeren. Ezt Matteo Salvini olasz belügyminiszter jelentette be a közösségi oldalán, miután Németország, Franciaország, Portugália, Luxemburg és Írország, valamint az olasz püspöki kar jelentkezett a migránsok befogadására. Salvini ismét hangsúlyozta, hogy országa nem Európa menekülttábora. Szerdán egyébként negyven illegális migránst mentett meg a Sea-Eye német civil szervezet Alan Kurdi nevű mentőhajója Líbia partjainál, majd indult Európa felé. Az egyelőre nem világos, hova viszik az embereket, Salvini viszont miniszteri rendelettel megtiltotta a hajó kikötését az olaszországi partokon. Szintén tegnap kabuli repülőtéri tisztségviselők szerint visszaérkezett Afganisztánba negyvenöt olyan afgán állampolgár, akinek elutasították Németországban a menedékkérelmét. (HSz)

Kapcsolódó írásaink