Külföld

Az EU előtt álló kihívásokról tárgyalt spanyol kormányfő és Ursula von der Leyen

Az Európai Unió előtt álló, jövőbeli kihívásokról tárgyalt Pedro Sánchez spanyol ügyvezető szocialista miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke Madridban szerdán.

„Olyan nagy kihívások várnak ránk, mint az ökológiai átmenet, a migráció, a digitalizáció és egy megegyezés nélküli Brexit lehetősége” - fogalmazott a munkaebédet követően közzétett Twitter-üzenetében Ursula von der Leyen, kiemelve, hogy a nemek közti egyenlőség egyike lesz közös projektjeiknek.

„Az Európa-pártiaknak együtt kell cselekedniük!” - zárta bejegyzését a politikus.

Az esemény után kiadott rövid spanyol kormányzati közlemény szerint a két vezető véleményt cserélt a szociális Európáról is, amelynek célja, hogy „a gazdaságot az emberek szolgálatába állítsák”, valamint a gazdasági és monetáris unió reformjáról, továbbá a „klímavészhelyzettel” szembeni európai zöld paktumról is szót ejtettek.

A tanácskozáson részt vett Josep Borrell spanyol külügyminiszter, az Európai Parlament korábbi elnöke, aki az unió külügyi és biztonságpolitikai
főképviselői posztjának jelöltje.

Spanyolország a negyedik azon uniós tagállamok sorában, amelyeket Ursula von der Leyen felkeresett két héttel ezelőtti megválasztása óta.

Kapcsolódó írásaink