Külföld

„Washington számíthat Magyarországra a közös értékekért folytatott küzdelemben”

Az Egyesült Államok számíthat Magyarországra a közös értékeikért folytatott küzdelemben - írta a Newsmax amerikai híroldalon kedden megjelent cikkében Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

„Washington számíthat Magyarországra a közös értékekért folytatott küzdelemben”
Kovács Zoltán: Magyarország továbbra is szilárd tagja a NATO-nak, és belefogott a kommunista rezsim bukára óta eltelt 29 év legnagyobb katonai fejlesztési programjába. Magyarország fokozatosan növeli védelmi kiadásait
Fotó: Hegedüs Róbert

Kovács Zoltán arra reagált, hogy Nancy Googman Brinker korábbi budapesti amerikai nagykövet ugyanezen a honlapon előzőleg mint „egykori szövetségesként” és „kétes hírűvé” vált államként jellemezte Magyarországot egy véleménycikkében.  Egykori? - kérdezte az államtitkár, aki hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is szilárd tagja a NATO-nak, és belefogott a kommunista rezsim bukára óta eltelt 29 év legnagyobb katonai fejlesztési programjába. Magyarország fokozatosan növeli védelmi kiadásait, és ahogy Orbán Viktor miniszterelnök ígérte, (e téren) „2024-re többé-kevésbé elérjük a GDP két százalékát” - írta. Magyarország ezzel azon mindössze öt NATO-tagország közé kerül majd, amely teljesíti a kétszázalékos vállalást. Magyarország vezeti éppen most a Balti Légfelügyeleti Missziót, amely Észtország, Lettország és Litvánia légterét védelmezi - tette hozzá.

Az államtitkár felidézte, hogy Orbán Viktor az amerikai függetlenségi nap alkalmából Budapesten tartott ünnepségen arról biztosította hallgatóságát, hogy számolhatnak Magyarországgal a közös értékekért vívott küzdelemben, „akár a tárgyalóteremben, akár a csatamezőn”. Kovács Zoltán írásában emlékeztetett arra, hogy Magyarország aláírta az Egyesült Államokkal a védelmi együttműködési megállapodást, és Nancy Goodman Brinker állításával ellentétben az Országgyűlés ezt júliusban ratifikálta is.

Az államtitkár megjegyezte: Ukrajna együttműködése a NATO-val nem Magyarország miatt szenved károkat, ahogy a volt amerikai nagykövet állítja, hanem a saját törvényei miatt, amelyek megsértik a nemzeti kisebbségek jogait. „Nem fogunk mentegetőzni azért, hogy előtérbe helyezzük a Magyarországon kívül élő magyar kisebbség jogait, és számon kérjük Ukrajnán azt, hogy eleget tegyen a kötelezettségvállalásainak” - hangsúlyozta Kovács Zoltán.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter februári (budapesti) látogatása során azt mondta, hogy az Egyesült Államok hajlamos volt elfeledkezni Közép-Európáról, és magára hagyta a térséget. A Trump-kormányzat alatt ez változóban van, és örülünk, hogy az Egyesült Államok visszatér, nem csak mint fontos stratégiai szövetséges, hanem mint az Európán kívüli legnagyobb követlen befektetői forrásunk - írta Kovács Zoltán a reagálásában.

Kapcsolódó írásaink