Külföld

Ursula von der Leyen: Horvátország sikeres példa sok más ország számára

Horvátország az Európai Unió (EU) legfiatalabb tagállama, de sok szempontból kitűnik a többi közül, sikeres példa sok más ország számára - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) megválasztott elnöke kedden Zágrábban, Andrej Plenkovic horvát kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Ursula von der Leyen: Horvátország sikeres példa sok más ország számára
rsula von der Leyen megköszönte Andrej Plenkovic horvát kormányfőnek, hogy támogatta megválasztását az Európai Bizottság élére
Fotó: AFP/Tobias Schwarz

Az EB következő elnöke megismételte korábban már kiemelte céljait, úgymint egyensúlyt teremteni Észak és Dél, valamint a kisebb és a nagyobb uniós tagállamok között. 

„Amennyiben egységesek, előrehaladók, erősek vagyunk, és erős európai hangon beszélünk, sikeresek lehetünk” - hangsúlyozta. 

Mint mondta, olyan fontos témákról fog tárgyalni Horvátországban, mint a biztonság, az innováció, a digitalizáció és a demográfia. Utóbbival kapcsolatban kifejtette: számos lehetőség van arra, hogy javítsanak a demográfiai helyzeten, amennyiben helyesen állnak a kihívásokhoz. 

„Európa élen járhat annak felderítésében, hogyan lehet ezt a problémát megoldani és hasznára fordítani, mert megvan a módja annak, hogy a kihívásokat lehetőséggé változtassuk” - húzta alá. 

Ursula von der Leyen megköszönte Andrej Plenkovic horvát kormányfőnek, hogy támogatta megválasztását az Európai Bizottság élére. 

Plenkovic kiemelte: a zágrábi találkozót arra használja fel, hogy az EB megválasztott elnökének bemutassa Horvátország sajátosságait. Horvátország 2013-ban csatlakozott az EU-hoz, és 2020. január elsejétől először tölti be az EU Tanácsa soros elnöki tisztségét.

Mint mondta, Horvátország nemcsak a régi tagállamokkal tart lépést, hanem az újakkal is, amelyek 2004-ben vagy 2007-ben csatlakoztak, hogy eljusson arra a szintre, amely megfelelő azon országok számára, amelyek ebben az európai családban fejlődtek ki. 

A horvát kormányfő arról is beszélt, hogy Horvátország teljesíti a schengeni övezethez való csatalakozás, valamint az euró bevezetésének feltételeit. 

Horvátország volt a harmadik EU-tagállam, ahová Ursula von der Leyen megválasztása óta ellátogatott. Zágrábi útját megelőzően Franciaországban és Lengyelországban járt.
 

Kapcsolódó írásaink

Lemondott a román belügyminiszter

ĀAzzal indokolta lemondását, hogy ezzel a gesztussal próbálja megmenteni a belügyminisztérium megtépázott tekintélyének maradékát