Külföld

Leszállították a fiatalkorú migránsokat a szicíliai partoknál veszteglő hajóról

Az olasz belügyminisztérium közlése szerint tizenhat, fiatalkorúnak mondott személyt engedtek partra szállni a szicíliai Augusta vizein várakozó olasz katonai hajóról hétfőn, amely a Földközi-tengeren mentett 132 emberrel a fedélzetén július 25. óta nem kapott engedélyt a kikötésre. 

Leszállították a fiatalkorú migránsokat a szicíliai partoknál veszteglő hajóról
Matteo Salvini olasz belügyminiszter nem engedélyezte a hajó kikötését, amíg a fedélzeten található migránsokat az EU nem osztja szét a tagállamok között
Fotó: AFP/NurPhoto/Paolo Manzo

A tizenhat fős csoportban 15 és 17 év közötti fiatalok vannak. Életkorukat saját bevallásuk alapján határozták meg, mivel egyiküknél sincsen személyazonosító dokumentum.

Az olasz haditengerészet Gregoretti nevű járőr hajója július 25-én vett fedélzetére egy 132 fős migránscsoportot a Máltához tartozó tengeri övezetben. Az emberek Líbiából gumicsónakkal keltek útra. Az olasz hatóságok beavatkozását Málta kérte, amely egy másik csónak segítésére sietett.

A Gregoretti először a szicíliai Catania kikötőjéhez ment, ahol egy nyolcadik hónapos várandós nőt szállítottak partra. Innen a hajó Augustába ment tovább, ahol immáron negyedik napja a kikötőnek a haditengerészethez tartozó vizein várakozik, anélkül, hogy kikötött volna. A hajón levők ellátást kapnak, és orvosok is felügyelik az állapotukat.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter nem engedélyezte a hajó kikötését, amíg a fedélzeten található migránsokat az EU nem osztja szét a tagállamok között. Az Európai Bizottság megkezdte a tagállamokkal való egyeztetést, de eddig egyedül Németország jelezte, hogy az emberek egy részét hajlandó átvenni.

Tavaly nyáron az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója augusztus 16-tól tíz napon át várt fedélzetén kezdetben 190, majd a kiskorúak és betegek leszállítása után 177 emberrel arra, hogy kiköthessen és a migránsok partra szállhassanak. Akkor az emberek nagyrészét az olasz egyház fogadta be, valamint tíz-tíz főt Albánia és Írország vállalt magára.

Kapcsolódó írásaink