Külföld

Tovább építheti Trump a falat

Az amerikai legfelsőbb bíróság engedélyezte az elnöknek a források átcsoportosítását a védelmi költségvetésből

Átcsoportosíthat összegeket a mexikói határfal építésére a védelmi minisztérium költségvetéséből Donald Trump amerikai elnök. Így döntött az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság péntek délután 5:4 arányban.

A konzervatív bírók amellett voksoltak, hogy az elnöknek ehhez joga van, míg a liberálisak ellene. A kormányzat 2,5 milliárd dollárt (mintegy 733 milliárd forintot) kíván átcsoportosítani, és ebbe a Pentagon korábban beleegyezett, de az egyik szövetségi fellebbviteli bíróság korábban egy perkérelem miatt felfüggesztette a végrehajtást. Trump Twitteren üdvözölte a döntést. „Remek, nagy győzelem a fal ügyében (...) Nagy győzelem a határ biztonsága és a jogállam számára” – írta. A bírósági határozat értelmében a Trump-kormányzat meg tudja kezdeni a déli határfal tervezett bővítését és megerősítését.

Pénteken egyébként az Egyesült Államok Guaetamalával írt alá egyezményt a bevándorlás visszafogásáról. Az egyezmény értelmében Guatemala „harmadik biztonságos országnak” számít majd, tehát aki Guatemalán keresztül indulna az Egyesült Államok déli határai felé, azt az immár biztonságos-nak minősített közép-amerikai ország hatóságai nem engedik tovább. A törvényhozás Guaetemalában jelenleg nyári szünetet tart, így még egy ideig eltarthat, míg az egyezmény hatályba lép.

Az aláírás utáni sajtótájékoztatón Trump úgy fogalmazott: „ez nagyszerű nap”, és az Egyesült Államok „hosszú évek óta dolgozott ezen” Guatemalával. Egyúttal leszögezte, hogy kormánya hasonló megállapodás aláírására törekszik Mexikóval. Mexikó eddig elzárkózott ettől.

A pénteken aláírt egyezmény két évre szól és végrehajtását háromhavonta felülvizsgálják. A megállapodás hatálya nem terjed ki guatemalai menedékkérőkre, sőt a dokumentum értelmében a guatemalai állampolgárok számára lehetővé válik, hogy az Egyesült Államokba munkavállalási vízumot kapjanak.

Mexikó pedig bejelentette, húszezer munkahely teremtésével támogatja Hondurast, hogy gátat szabjon a közép-amerikai ország lakosainak elvándorlásának. A migrációt nem lehet csak az erőre támaszkodva kezelni – mondta Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök.

Terrorszervezet lehet az Antifa

Fontolgatja Donald Trump amerikai elnök a magát Antifasiszta Akciónak (röviden: Antifa) nevező, baloldali, radikális baloldali és autonóm csoportokat összefogó mozgalom terrorszervezetté nyilvánítását az Egyesült Államokban. Trump a Twitteren azt írta: „Megfontolás tárgya, hogy a terror nagy szervezetei közé sorolják (az MS-13-mal és másokkal együtt) az Antifát, a radikális baloldal gyogyósait, akik baseball ütőkkel ütlegelnek embereket (de csak a nem küzdő feleket)”. Hozzátette: „Ez megkönnyítené a rendőrség munkáját”. Trump az utóbbi időben újfent bírálta az Antifa mozgalmat. Észak-karolinai kampányfellépésén „beteg, rossz embereknek” nevezte a mozgalom aktivistáit. (HSz)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom