Külföld

Orbán Viktor Tusványoson: Most kell a vitézség

Politikai generációjának felelősségéről és küzdelmeiről, valamint a következő évek feladatairól is beszélt Tusványoson Orbán Viktor

Kitért arra is, mivel jár a liberális birodalomépítőkkel való szembeszállás.

Orbán Viktor Tusványoson: Most kell a vitézség
Tőkés László szerint az erdélyi magyarság továbbra is ostrom alatt áll
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Hazánk történelmének elmúlt harminc évét összegezte beszéde kezdetén Orbán Viktor kormányfő a tusnádfürdői 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen, azaz Tusványoson szombaton. Felidézte, az elmúlt kilenc-tíz évben „az egyik kezünkben ott volt a kőműveskanál, a másikban pedig a kard”.

A jelenre térve elmondta, „ma a magyar nemzet birtokában van azoknak a politikai, gazdasági, és hamarosan birtokában lesz azoknak a fizikai képességeknek, amelyekkel meg tudja magát védeni, és amelyeknek segítségével független tud maradni” . Orbán Viktor hangsúlyozta, Magyarország ma biztató pályán van, amit elsősorban nem bentről, hanem kívülről érnek fenyegetések. Az egyiket már sikerült elhárítani, azaz nem kerültek alkalmatlan emberek, ideológiai gerillák, George Soros emberei az uniós intézmények élére. Megjegyezte, a csúcsjelölti (Spitzenkandidat) rendszernek az Európai Bizottság, hanem az Európai Parlament vezetésére kell irányulnia. A második veszélyt azon hibás döntések következményei jelentik, amelyeket az EU hozott az elmúlt években a migráció és a gazdaság területén. A migrációs kérdés megoldására azt javasolta, hogy a Bizottság helyett a schengeni belügyminiszterek tanácsa foglalkozzon a kérdéssel, a gazdaság ügyében pedig úgy fogalmazott: európai szocializmus építése helyett vissza kell térni a versenyképes európai gazdaság eszményéhez.

A kormányfő szerint „minimum kétséges”, hogy ezeket a hibákat sikerül jövőre kijavítani, nehéz idők jönnek, ezért most Magyarország számára a legfontosabb, hogy egy új útvonalat tervezzen 2020–2021-re, ennek azt kell szolgálnia, hogy az ország minimalizálja a külső rossz hatásokat és mozgósítsa meglévő belső erőforrásait. Hangsúlyozta, az idei első gazdaságvédelmi akcióterv után jövő tavasszal és valószínűleg ősszel újabbak jönnek.

Orbán Viktor kiemelte, a „liberális internacionalizmussal” szemben Magyarország más utat jár. Kifejtette, az illiberális demokrácia célja a „keresztény szabadság”, mindazon értékek védelme, amelyeket a liberálisok elhanyagolnak vagy egyenesen megvetnek. A birodalmi gondolkodású liberális internacionalisták nem tűrnek meg semmilyen ellenállást, ami veszélyezteti elképzelésüket az emberiség egyetemes üdvözüléséről. A következő 15 évvel kapcsolatban úgy fogalmazott, „most kell a vitézség”, Tusványos idei jelszavát – „Egy a tábor” – követve összefogásra van szükség.

A miniszterelnöki beszéd előtt Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke arról beszélt, az erdélyi magyarság harminc évvel 1989 után is ostrom alatt áll. A volt EP-képviselő bírálta az RMDSZ-t, amiért nem az erdélyi magyarság céljaiért, hanem a parlamentben maradásért harcol.

Ellenzéki reakciók

Orbán Viktor vagy hazudik, vagy nem érti a világot, amikor azt állítja, hogy az vagy keresztény, vagy liberális – jelentette ki Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője szombati sajtótájékoztatóján. Gyurcsány Ferenc pártelnök, bukott kormányfő a Facebookon azt írta, Orbán az állandó fenyegetettség érzését keltve saját, diktatórikus hatalma alá próbálja terelni a magyarokat.

Sikertelenül próbálta megindokolni Orbán Viktor Tusnádfürdőn, miért épített ki egy erőszakos, tolvaj maffiaállamot – vélte Ujhelyi István. Az MSZP európai parlamenti képviselője szerint a kormányfő harcot hirdetett az MSZP által képviselt szociális Európával szemben.

Budapest az őszi önkormányzati voksoláson Orbán Viktor „unalmas szlogenjei” helyett a szabadságot és a változást választja majd Karácsony Gergely szerint. Az ellenzéki főpolgármester-jelölt a kormányfői beszéd kapcsán kifogásolta, hogy abban nem volt szó a klímaváltozásról.

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője szerint Orbán Viktor „a nemzet mészárosa lett”, akit „csak a saját hatalmi tébolya érdekel, és ennek oltárán kész feláldozni Magyarországot is”. Jakab szerint a kormányfő visszavezette az országot „az oroszok ölelésébe”.

Magyarország biztató pályáját a kormányfő fenyegeti a legjobban a Liberálisok szerint. A párt úgy látja, Orbán Viktor továbbra is a bezárkózás, a félelem és gyűlölet politikáját folytatja.

Kendernay János, az LMP társelnöke szombaton szintén azt kifogásolta, hogy a kormányfő nem foglalkozott beszédében a klímaváltozással. (HSz)

A Fidesz készen áll a küzdelemre

Azért kell szembefordulni a liberális ellenzékkel, mert nem a magyar családok, hanem a külföldiek érdekeit képviselik Magyarországon – nyilatkozta Kocsis Máté az MTI-nek, reagálva az Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét kommentáló ellenzéki pártokra. A Fidesz frakcióvezetője szerint az ellenzéki nyilatkozatok egyértelművé tették egyrészt azt, hogy az ellenzéknek nincs komolyan vehető jövőképe Magyarországról, másrészt hogy szolgai módon követik és védik azt a liberális, bevándorláspárti politikát, amely az elmúlt években folyamatosan támadta Magyarországot. Kijelentette, hogy a Fidesz készen áll a liberálisokkal szembeni küzdelemre. „Van kellő erőnk és bátorságunk, hogy megvívjuk az előttünk álló csatákat a keresztény szabadságért, Magyarországért, és az eddigi eredmények megvédésért” – mondta. (HSz)

Kapcsolódó írásaink

Fesztivál, buli, nemzetépítés

ĀNyolcvankétezer embert vonzott a jubileumi, XXX. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor, ahol nappal politikusokkal, véleményformálókkal, vállalkozókkal és élsportolókkal lehetett eszmét cserélni, este pedig színvonalas zenei programok várták a vendégeket

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom