Külföld

Brüsszel a régi nótát fújja

A távozó Európai Bizottság elvégzi a piszkos munkát a bevándorláspárti erők helyett – reagált a kormány a Stop Soros miatti eljárás továbbléptetésére

Harmadik szakaszba lépteti az Európai Bizottság a „Stop Soros” miatti eljárást, a tranzitzónákban tartózkodók ellátása miatt pedig felszólító levelet küld. A kormány elutasítja a magyar bevándorláspolitika elleni támadásokat.

Brüsszel a régi nótát fújja
Felszámoltatná a tranzitzónákat (képünkön) a leköszönő uniós vezetés
Fotó: MH

Eljárást indít az Európai Bizottság (EB) Magyarország ellen az Európai Unió Bíróságánál „a menedékjog iránti kérelmekhez segítséget nyújtó tevékenységeket bűncselekménynek nyilvánító és a menedékjog kérelmezésének jogát tovább szűkítő jogszabályok miatt” – jelentette be tegnap a brüsszeli testület. Az EB a „Stop Soros” törvénycsomagot először tavaly nyáron kifogásolta, akkor úgynevezett felszólító levelet küldtek a témában a magyar kormánynak. Mivel álláspontjuk szerint nem kaptak kielégítő választ, idén januárban indokolással ellátott véleményt küldtek, s ezt követően fordultak a bírósághoz, mivel a magyar hatóságok válasza alapján arra jutottak, nem oldódtak meg az általuk felvetett aggályok. Az EB most arról is határozott, hogy felszólító levelet küld Magyarországnak, amiért „az ország nem biztosít élelmiszert azon visszatérésre kötelezett személyeknek, akik a szerbiai határ mentén létesített magyarországi tranzitzónákban állnak őrizet alatt”.

A kormány továbbra is kiáll a „Stop Soros” törvénycsomag és a migránsok betelepítését tiltó alkotmánymódosítás mellett, mert azok Magyarország és a magyar emberek védelmét szolgálják – hangsúlyozta tegnapi sajtótájékoztatóján Hollik István kormányszóvivő, hozzátéve: „a kormány készen áll a perre”. Hollik emlékeztetett, hogy „a magyar emberek népszavazáson, országgyűlési és európai parlamenti választáson is egyértelművé tették, hogy nem kérnek a bevándorlásból, és meg akarják védeni az európai keresztény kultúrát”. A mindenkori magyar kormánytól pedig azt várják el – folytatta – szerezzen érvényt ennek a választói akaratnak, a „Stop Soros” és az alkotmánymódosítás éppen ezt a célt szolgálja, hiszen büntethetővé teszi az illegális migráció szervezését és finanszírozását, és alkotmányos szinten megtiltja bevándorlók tömeges betelepítését. „A bevándorláspártiak itthon és Brüsszelben is kezdetektől fogva támadják ezeket az intézkedéseket” – mutatott rá.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében úgy reagált, a távozó bizottság még elvégzi „a piszkos munkát” a bevándorláspárti erőknek, az eljárások fokozott nyomásgyakorlást jelentenek a magyar bevándorláspolitikára. A kormány szerint Brüsszelben azt akarják elérni, hogy hazánk vonja vissza a „Stop Sorost”, a szigorúbb bevándorlási szabályokat, és számolja fel a határvédelemben kulcsfontosságú tranzitzónát. A közleményben visszautasították „a menedékkérők ellátásáról szóló hazugságokat”, hangsúlyozva, hogy a tranzitzónákban tartózkodók ellátása a jogszabályoknak megfelelően történik, a menekültügyi kérelmet benyújtók egészen a menekültügyi eljárás végéig jogosultak ellátásra. „Bízunk abban, hogy a novemberben megalakuló új Európai Bizottság elődjével szemben nem politikai nyomásgyakorlásra használja fel a jogi eljárásokat és nem a bevándorlás megszervezésén, hanem megállításán fog dolgozni” – fogalmaztak.
A kormány álláspontja szerint „az Európát védő tagállamokat nem büntetni, hanem segíteni kell”.

Százötvenen fulladhattak tengerbe

Felborult egy migránsokat szállító bárka a Földközi-tengeren a líbiai partok közelében csütörtökön – jelentette az MTI. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint mintegy százötven ember veszthette életét, a líbiai haditengerészet pedig legalább 116 eltűntről tud. Mintegy 130-150 embert sikerült kimenteni, őket Líbiába szállítják vissza. Az IOM adatai szerint idén több mint 680 ember fulladt a Földközi-tengerbe, miközben megkísérelte az átkelést Észak-Afrikából Európába, az embercsempészek ugyanis a legtöbb esetben erősen túlterhelt lélekvesztőkön engedik útjukra az embereket arra alapozva, hogy előbb-utóbb átveszi őket egy arra járó hajó. Az olasz kormány tiltja a migránsokat átvevő hajók kikötését, az IOM szerint azonban Líbiában embertelen körülmények közé kerülnének vissza.

Kapcsolódó írásaink