Külföld

A phenjani figyelmeztetés ellenére is megtartják a dél-koreai-amerikai hadgyakorlatot

Az észak-koreai figyelmeztetés ellenére Dél-Korea és az Egyesült Államok megtartja tervezett közös hadgyakorlatát - közölte pénteken a dél-koreai elnöki hivatal egyik tisztségviselője, hozzátéve, hogy hivatalos közleményt nem adnak ki az ügyben, mert a fenyegetés csak az észak-koreai médiában jelent meg, és a szöuli vezetés csak hivatalos közlésekre válaszol hivatalosan.

A phenjani figyelmeztetés ellenére is megtartják a dél-koreai-amerikai hadgyakorlatot
Szöül kitart a hadgyakorlat mellett
Fotó: AFP/NurPhoto/Seung-il Ryu

A tisztségviselőt újságírók kérdezték az ügyben. Azt mondta, semmi nem változott a gyakorlat tervében. Nem tartotta kizártnak, hogy a csütörtöki rakétakísérletek után Észak-Korea tovább provokálja Szöult, amely azonban továbbra is tárgyalni akar Phenjannal a két ország kapcsolatainak javításáról. 

Mint írtuk, Észak-Korea két rövid hatósugarú ballisztikus rakétát lőtt fel csütörtökön az ország keleti partvidékén lévő Vonszan város térségéből. A Kim Dzsong Un észak-koreai vezető által figyelemmel kísért „új típusú taktikai irányított fegyver” indítása figyelmeztetés volt Dél-Koreának, hogy hagyjon fel a csúcstechnológiájú fegyverzet importjával és az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlataival - közölte a KCNA állami hírügynökség pénteken.

Kapcsolódó írásaink